Реклама / Ads
0| 2880 |16.02.2023 НОВИНИ

Пета поредна стачка срещу пенсионната реформа във Франция

.
Пета поредна стачка срещу готвената във Франция пенсионната реформа. Демонстрацията има за цел да продължи да оказва натиск върху парламента. Очаква се протестът да е по-малоброен, но властите очакват между 450 и 650 000 демонстранти в цялата страна.
 

Служителите на контролирания от държавата енергиен гигант EDF казаха, че са намалили производството с повече от 3000 мегавата, или еквивалента на три атомни електроцентрали, без това да повлияе на доставките за крайните потребители. В сряда много водноелектрически централи бяха изключени от мрежата. Също в четвъртък 30 процента от полетите от парижкото летище Орли бяха отменени, пишат от Le Monde. 


Данни на социологически агенции показват, че около 70% от обществеността отхвърля плановете за пенсионна реформа на Еманюел Макрон. Петиция срещу готвените промени е събрала над един милион подписа.


Новият законопроект, който трябва да премине през гласуване в парламента, цели да повиши възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години. Съгласно предложенията, очертани по-рано този месец от министър-председателя Елизабет Борн, от 2027 г. хората ще трябва да работят 43 години, за да отговарят на изискванията за пълна пенсия. Пенсионната реформа е афиширана от правителството като жизненоважна мярка за защита на разпределителната пенсионна система на Франция. 


Партията на Еманюел Макрон "Възраждане" няма мнозинство във френския парламент. Поради тази причина той ще трябва да разчита на подкрепата на 60-те депутати от консервативната партия "Републиканци". Въпреки че по принцип подкрепят пенсионната реформа, дори някои от тях предупредиха, че могат да гласуват против.


След като опонентите от левицата внесоха хиляди поправки, за да забавят дебата, не е ясно дали долната камара ще обсъди член 7, който предвижда промяната на възрастта за пенсиониране, преди да изтече времето в петък.


Депутатите вече отхвърлиха един от членовете на законопроекта, предназначен да притисне компаниите да наемат повече по-възрастни работници. Има „евентуално мнозинство в залата, което да гласува против“ разпоредбата за възрастта за пенсиониране, каза депутатът социалист Филип Брун.


Самият Макрон се опита да вдъхне увереност в сряда, като каза на заседание на кабинета, че опозиционните партии са „напълно изгубили пътя си“ по отношение на битката за пенсиите. Но най-големият ден на действие може да предстои, като синдикатите обещават да "спрат Франция“ на 7 март.


Настроенията в страната са трудно предвидими, смятат анализатори. Поради тази причина е трудно да се предвиди дали мащабът на недоволството ще бъде достатъчен, за да принуди Макрон да отстъпи. Ако това се случи, това може да означава край на всякакви сериозни реформи във втория му мандат като държавен глава. Лошият имидж на президента Макрон извън проспериращите градове допринесе за бунта на "жълтите жилетки“ преди четири години и може да го направи отново.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 3303 |15.02.2023 Радослав Бимбалов: Петата колона се клати . 11| 3741 |13.02.2023 Любомир Аламанов: Станете, отидете да гласувате, разкарайте корумпетата . 0| 2871 |31.01.2023 Стачката във Франция блокира училища, транспорт, петролни рафинерии . 3| 3283 |26.01.2023 Кметът на Панагюрище за ареста на сина му: Поредна политическа бухалка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads