Реклама / Ads
0| 2873 |31.01.2023 НОВИНИ

Стачката във Франция блокира училища, транспорт, петролни рафинерии

.
Продължават масовите протести срещу готвената от френското правителство пенсионна реформа, която ще вдигне възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години. Осем големи синдиката участват в стачката, която блокира работата на училища, обществен транспорт и петролни рафинерии.
 

Очакват се протести в цяла Франция, след като повече от един милион души се включиха в първия ден на акция по-рано този месец. В нея участват и голяма част от началните учители. В подкрепа на стачкуващите студенти са заявили готовност да окупират университета Sciences Po.


Един на всеки три високоскоростни влака се движи в района на Париж, а само две от линиите на метрото работят нормално.


Най-малко три четвърти от работниците са напуснали големите петролни рафинерии и депа за гориво на TotalEnergies.


Правителството на Франция обяви, че пенсионната система в страната върви към катастрофа, тъй като съотношението между работещите и пенсионерите бързо намалява. От четирима работещи на пенсионер преди 50 години съотношението е спаднало до около 1,7 на пенсионер в момента. Очаква се да спада още през следващите години. 

 

Почти всички други европейски страни са предприели стъпки за повишаване на официалната възраст за пенсиониране, като Италия и Германия например са на 67 години, а Испания на 65 години. Във Великобритания в момента тя е 66 години.

 

За да смекчи ефекта от реформата, Елизабет Борн обеща по-лесни начини за ранно пенсиониране за хора на опасни или физически тежки работни места, както и стъпки за насърчаване на по-възрастните хора да се върнат обратно към работната сила.

 

Опозицията твърди, че в момента системата не е технически в дефицит, така че няма нужда от спешни действия. Освен това се казва, че основната тежест на реформата ще бъде понесена от най-бедните. Това са хора, които са склонни да започнат работа по-рано в живота си, така че обикновено са спечелили правото на пълна пенсия до 62-годишна възраст. Сега те ще трябва да работят две допълнителни години без допълнителни обезщетения.

 

Това е седмата френска пенсионна реформа, откакто през 1982 г. президентът Франсоа Митеран намали възрастта за пенсиониране на 60 години. Всеки следващ опит да се обърне тази промяна доведе до масова опозиция на улицата, въпреки че в повечето случаи реформата успява.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 3613 |27.01.2023 В безсилието си Русия блокира сайтовете на ФБР и ЦРУ . 5| 24124 |21.01.2023 Можем да се окажем с блокирани сметки, ако не посетим банков офис цяла година . 5| 3235 |20.01.2023 Унгария блокира отпускането на 500 млн. евро за Украйна . 0| 2723 |19.01.2023 Транспортен хаос във Франция заради национална стачка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads