Реклама / Ads
14| 6664 |19.09.2021 НОВИНИ

Петър Илиев: Бях експресивен, защото атакуваха семейството ми. Отказа да говори за книгата и главния прокурор

.
Петър Илиев
Още от времето на референдума, в една или друга степен аз съм бил в политиката. Още тогава ние сме правили нещо свързано с пряката демокрация. В политиката съм от тогава. Или може би ще бъда. Това каза по БНТ Петър Илиев.
 

Виктория Василева е прекрасен професионалист. Имам пълната подкрепа и доверие на Слави Трифонов и председателя на парламента. С тях гледаме в една посока и ще продължим да гледаме в същата посока. Не може да се изключи човек който не е бил член на партията. Аз съм свързан с този проект заради каузата и идеите. Мисля, че това е видно.

 

Във въпросното интервю, което разбуни страстите, аз съм бил експресивен. Вижте, аз и семейството ми бяхме подложени на такива атаки, които минаха всякакви граници. Тези атаки бяха и към баща ми, починал преди 16 години. Всичко има граници. Атаката не спира. Може би знам само част от тези причини. Ако гледам логиката, през 30-години преход повечето политици бяха поставени в зависимост от някой-политико-икономически кръгове, нелегитимни центрове и т. н.

 

Моят грях е да съм независим. И трудно може да съм контролиран. Логиката е тази. Млад политически проект да излъчи експерти без един ден в публичната власт, това създава тревога някъде.

 

Относно упрека за плагиатство, той каза: Има процедура, която тече в момента. Нека да изчакаме резултата от процедурата. Тя трябва да е конфиденциална. Посветил съм живота си на принципа на правото. Твърдя, че истината ще излезе. Мога да кажа, че съгласно върховния вътрешен акт на СУ подобен въпрос трябва да се реши от факултетен съвет. Защо процедурата се развива пред етичната комисия, не мога да коментирам. Странни случки има, но няма да ги коментирам.

 

Има членове от етичната комисия, който е част от партия. Това е достатъчно, което казвам. Отвод няма да искам. Ако хората поискат да се отведат, нека го направят. Нямам преки разговори с членовете на комисията. Съгласно правилника, обаче решението трябва да се вземе от факултетния съвет.

 

Нека да приключи процедурата и тогава ще отговоря на всички въпроси. Разбрах от медиите, че срещу мен има сигнали и процедура. Искам да се вземат всички мерки, тази процедура да приключи спокойно без външни влияния. Всичко е приключило 2015 г. Тогава е издадена книгата. Правните и академични спорове има място, където се разглеждат.

 

Всичко с моето житие-битие до голяма степен е свързано с провокация. Станах най-известен в държавата, нещо, което не съм планирал и искал. С тази книга се подменя дневния ред на хората и обществото и той е свързано с високите цени на тока, хляба, инфлацията, която бележи високи нива. Няма прогнози за зимните месеци от ковид и мигрантската вълна. Това са важните теми за нашата държава.

 

Най-малкото, това което планирах, е да се увеличи престижа и авторитета на полицая. Да се гарантират материалните нива за работа, оптимизиране на състава, който основно пребивава по коридорите и кабинетите. Могат да се правят оптимизации по нива. Защо полицаите от пътна полиция не са им осигурени светлоотразителни жилетки. Този проблем не е малък.

 

ИТН има детайлна система по въпроса за правосъдието. В нея има реална съдебна реформа. Закриването на спецсъда и прокуратурата я има като точка в програмата. Но трябва да се направи внимателно. Има специалисти, които не могат да бъдат върнати на ниво отпреди 10 години. Важното е рангът им да се запази. Във всяка институция има човешки фактор.

 

ИТН в своята програма е заложил идеята за пряк избор на главния прокурор. Това ще мине през конституционни промени. Трудно мога да кажа от какво НС трябва да се извършат. Това може да се извърши от ВНС. това е огромна и тежка процедура. Това няма как да се случи скоро. Дали има такава енергия. Има институции в съда, прокуратурата и следствието, които трябва да работят.

 

Още не може да се отговори на въпрос дали може да има съвместна работа в парламента. Със сигурност вратата ще бъде отворена към партиите на промяната.  Ще има добри предпоставки за разговор. Животът е шарен. Вярвам, че ще има предпоставки за честни и почтени избори.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3739 |18.09.2021 Петър Витанов: ГЕРБ не направи нищо за въглищните централи за 12 години . 8| 4640 |16.09.2021 Петър Витанов: Европейската комисия циментира корумпираното правителство на Борисов с бездействието си . 19| 4343 |15.09.2021 Тошко Йорданов: Партенки са слуховете, че няма да разчитаме на Петър Илиев . 9| 3696 |14.09.2021 Петър Чолаков: Отиващото си Народно събрание беше един „тийнейджърски парламент“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads