Реклама / Ads
5| 4045 |01.02.2023 АКТУАЛНО

Петър Стоянов: Сблъсъци между македонци и българи са кощунство с паметта на Гоце Делчев

.
Президентът на България Петър Стоянов в периода: 1997 - 2002г. апелира пред БНР да не се допуска ескалиране на напрежението при отбелязването на годишнината от рождението на Гоце Делчев. Към този призив се присъединяват и потомци на македонски родове и фамилии. Петър Стоянов призова да не се позволява в отношенията между РСМ и България да се вбива клин.
 

"Нелепо е съчетанието на думата "сблъсъци" с отбелязването на годишнината на Гоце Делчев. Сблъсъците между граждани на РСМ и България биха били недопустимо кощунство с паметта на Гоце Делчев", каза Стоянов. Той посочи, че апелът му е вдъхновен от "бълващите съобщения" и в България, и в Северна Македония, че на 4-ти февруари се очакват сблъсъци по време на честването в РСМ.

 

"Ние сме наясно, че повод е побоят над един млад мъж с българско самосъзнание. Реакциите на институциите бяха навременни и правилни. Това обаче не е повод да се стига до сблъсъци, които ще хвърлят много дълго време сянка не само върху отношението между България и Северна Македония, а и сянка върху саможертвата на героите, които са се борили за свободата на Македония от Османско робство", подчерта президентът Стоянов. 

 

Нито РСМ, нито България имат интерес от това напрежение, категоричен беше той и добави, че "нашепванията, че някой ни диктува от Брюксел или от Вашингтон, са пълни глупости, защото историята на България е толкова тясно преплетена с тази на Македония, че няма повече накъде", отбеляза Стоянов.

 

Петър Стоянов каза, че има сили, които би било чудо "да не се възползват от подобни събития и да не стимулират подобни чувства. Но в България и в РСМ има огромни групи хора, които знаят, че далеч по-добре е да търсим език на разбирателство и да градим мостове. Въпросът не е дори в това РСМ да стане член на ЕС. За нас е много важно това да се случи, разбира се. Въпросът е, че връзките между хората в България и в РСМ са такива, че би бил недопустим грях ние да ги опорочим до степен, че да превърнем двата народа във враждебни. Никой няма да ни го прости това".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 32| 10104 |22.10.2021 Доц. Петър Атанасов от ”Пирогов”: Тези със заповедта да дойдат да лекуват, леглата не лекуват . 10| 8603 |20.09.2021 Политологът Петър Чолаков: Важно е с какви хора ще се обградят Петков-Василев . 7| 7772 |01.09.2021 Петър Чолаков: Смисълът на проекта ”Петков” не е да бъде ДБ-2 . 54| 17726 |09.08.2021 Барбадос дори не подозира, че Петър Илиев й е почетен консул у нас?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads