Реклама / Ads
0| 2734 |30.01.2023 НОВИНИ

Демерджиев: Взети са мерки, за да се избегнат провокации в РСМ за честването на Гоце Делчев на 4-ти февруари

.
Иван Демерджиев
Рeпублика Северна Македония обеща да обезпечи безпроблемно честване на годишнината от рождението на големия български революционер Гоце Делчев на 4-ти февруари.

Министърът на вътрешните работи на Република Северна Македония Оливер Спасовски посочи, че страната му няма да бъде допусне "никакъв инцидент по време на честването на Гоце Делчев. Полицията е предприела всички мерки, за да не допусне инцидент. Ще се обезпечи безпроблемно честване на Гоце Делчев. Нашето приятелство с България ще продължи, и заедно ще гарантираме стабилност в двете държави и в региона."

 

Оливер Спасовски се среща с българска делегация, водена от служебния министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. По време на разговорите бяха обсъдени организацията на предстоящото отбелязване на 151-ата годишнина от рождението на Гоце Делчев, както и съвместни действия за гарантиране на спокойна и сигурна среда за честванията на 4-ти февруари.

 

След срещата министър Демерджиев посочи, че срещата е била порзотворна: "Обсъдихме всички въпроси - от една страна коментирахме как да обезпечим сигурно и безпроблемно честване на годишнината на Гоце Делчев, получих уверението на македонските власти, че то ще мине спокойно; аз от своя страна обещах, че хората, които идват от България, няма да отговарят или да бъдат причина за провокации."

 

„Няма да позволим някои хора да се опитват да палят огън там, където няма. Целта на събитието е да се отдаде почит на една видна историческа личност, каквато е Гоце Делчев, а не то да стане център и място за разпалване на омраза. Коментирахме и посегателството срещу Християн Пендиков, постигнахме съгласие, че подобен род престъпления не бива да се допускат в държава, която иска да прилага върховенството на правото, както е в случая с РСМ. Спасовски ме увери, че инцидентът ще се разследва обективно, и че ще има превенция да не се допускат такива инциденти в бъдеще. Защото такива инциденти разстройват отношенията между нашите две държави и не бива такива инциденти да слагат сянка върху нашите отношения“, заяви българският вътрешен министър.

 

Той е предал на Спасовски документи, които касаят заплахи срещу Пендиков по време на престоя му в болницата и е получил уверения, че те също ще бъдат разследвани и всички отговорни за това лица ще бъдат изправени пред закона.

 

„Със сигурност бъдещето на двете държави е свързано с Европа, РСМ е кандидат, а България - член на ЕС, но е много важно да се знае, че езикът на омразата не е пътят към Европа. Държавите в Европа споделят ценности, и днес се уверихме взаимно, че и двете държави споделяме европейските ценности. Те са нашият път и сме длъжни да обезпечим стабилност и сигурност не само в региона на двете държави, но и за цяла Европа - като стабилизираме нашите отношения в нашия си регион“, подчерта Демерджиев.

 

Демерджиев заяви, че са обсъдили и въпроси, свързани с различната полицейска дейност като предотвратяване на нелегалната миграция, борбата с организираната престъпност, добрата комуникация между професионалните ръководства на двете министерства: "С тези мерки традиционно добрите ни отношения между министерствата ще се развият още повече. Това е нашият път напред.“

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3433 |24.01.2023 Иван Демерджиев: Корупция има навсякъде. Шенген не е мираж, ще искаме помощ за нова ограда . 0| 2782 |24.01.2023 Демерджиев: Хартиената бюлетина ни изправя пред много по-голям обем престъпност . 0| 2739 |19.01.2023 Демерджиев: Нямаме спогодба с Турция за откриване на ГКПП „Странджа-Малкочлар“ . 1| 2706 |16.01.2023 Демерджиев: ЕК да помогне на България и Гърция за опазването на границите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads