Реклама / Ads
0| 2953 |07.02.2023 НОВИНИ

Около 200 българи не са били допуснати в РСМ на честванията за Гоце Делчев

.
Въпреки уверенията на РСМ, че няма да има пречки за българите, които желаят да отдадат почит пред гроба на Гоце Делчев, около 200 наши сънародници не са били допуснати за честванията на 4-ти февруари, заяви пред медиите служебният вътрешен министър Иван Демерджиев.
 

По думите му списъкът ще бъде изпратен на президента на РСМ Стево Пендаровски. 

“Аз получих уверение, че няма да има подобни пречки от тяхна страна. Всяка провокация поражда ответна реакция. Ние трябва да сме отговорни и да не наливаме масло в огън, какъвто не трябва да има между двете държави“, посочи Демерджиев. 

 

По време на честванията за 151 г. от рождението на Гоце Делчев много българи не бяха допуснати в западната ни съседка. За готвени блокади започна да се говори седмица по-рано, а протести с цел блокада на входовете към РСМ се организираха в социалните мрежи. Мотивът за недопускането на сънародниците ни бе липсата на електричество на граничния пункт. 

 

От МВР съобщиха, че е имало задържани. 

 

Честванията в Скопие преминаха под безпрецедентни мерки за сигурност, наречени от българския вътрешен министър "драконовски и напълно ненужни". От МВнР напомниха тогава, че според подписания през 2017 г. Договор за добросъседство двете държави отбелязват съвместно празниците, свързани с истолически личности от общата история. 

 

Демерджиев коментира още и спасителната акция след жестокото земетресение в съседна Турция, отнело живота на над 5000 души. Екипи с доброволци потеглиха от България за южната ни съседка тази сутрин. 

 

“Първите български екипи са на място в Турция и работят там, където има нужда. Екипът, който се движи сухопътно по пътищата, вече е близо до района, но той е в много тежко състояние и придвижването им става изключително бавно“, посочи Демерджиев. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3104 |07.02.2023 БСП - София: България се нуждае от радикална трансформация . 15| 8474 |07.02.2023 Стефан Гамизов: България при Радев е руски хибриден съюзник и участник в незаконната война в Украйна . 4| 2981 |07.02.2023 ЕК: Налагането на нови условия за Шенген пред България е несправедливо . 0| 3043 |07.02.2023 Според сеизмолога Петя Трифонова възможно е България да не бъде пряко засегната от земетресението в Турция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads