Реклама / Ads
0| 3162 |04.02.2023 НОВИНИ

Започват честванията в памет на Гоце Делчев в България и РСМ

.
България и Република Северна Македония (РСМ) ще отбележат днес 151 години от рождението на Гоце Делчев - голям български революционер и идеолог на борбите за освобождението на Македония и Одринско от Османско владичество. Властите в Република Северна Македония посочват, че са предприели всички мерки за сигурност и за недопускане на провокации.
 

България и Република Северна Македония (РСМ) ще отбележат 151 години от рождението на Гоце Делчев - голям български революционер и идеолог на борбите за освобождението на Македония и Одринско от Османско владичество. Очаква се много хора от страната ни да пътуват към Скопие - независимо от изострения тон между властите в двете държави и нарастващия език на омразата в югозападната ни съседка.

 

България няма да изпрати официална делегация в Скопие. Само министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев ще бъде там и ще се поклони пред гроба на Гоце Делчев, който се намира в църквата "Свети Спас". Заради криминалните прояви към българските културни клубове в югозападната ни съседка през последните месеци и зачестилите нападения срещу българи от Република Северна Македония, властите посочват, че са предприели изключителни мерки за сигурност и недопускане на провокации, както от страна на крайно настроени македонски граждани, така и от български граждани, които ще отидат да се поклонят пред гроба на Гоце Делчев.

 

Изостреният напоследък език на омразата към България, провокиран и поощряван от опозиционни партии в РСМ, както и случаят с жестоко пребития секретар на българския културен клуб в Охрид Християн Пендиков, доведе и до остри реплики между властите в двете съседни държави. Заканите за блокиране на граничните пунктове, за да не бъдат допускани хора от България да отидат в Скопие на 4 февруари , провокираха спешна среща между вътрешните министри на двете държави, която се проведе в началото на седмицата в македонската столица. Ежедневно между службите се обменя информация с цел да се предотвратят опити за провокация и от двете страни, увери министър Демерджиев. Въпреки това напрежението по линията София-Скопие остава високо.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3058 |03.02.2023 Демерджиев ще отдаде почит пред паметта на Гоце Делчев в Скопие . 4| 3139 |01.02.2023 Депутатите почетоха паметта на жертвите на комунизма . 0| 2967 |20.01.2023 Почитаме паметта на Св. Евтимий - патриарх Търновски . 4| 3140 |18.01.2023 Покаяние и тих протест: Руснаци поднесоха цветя пред паметника на Леся Украинка след трагедията в Днипро

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads