Реклама / Ads
2| 3111 |03.02.2023 НОВИНИ

В Скопие затварят пътищата за мирно честване на Гоце Делчев

.
Затварят улиците в близост до църквата Свети Спас в Скопие и засилено полицейско присъствие се очакват в събота по време на честванията на 151-ата годишнина от рождението на Гоце Делчев. Органите на реда очакват появата на 150 души от България, както и присъствието на ултраси.
 

Полицията контролира района около "Свети Спас" и от вчера следобед затвори за движение близките улици. В събота ще бъдат напълно затворени улиците "Самойлова" и "Лазар Личеноски", които опасват скопското Кале. Целта е, както заяви вчера министърът на вътрешните работи Оливер Спасовски, да се осигури мирно и достойно празнуване. Той е категоричен, че на никого няма да бъде позволено да обижда Северна Македония и македонския народ.

 

Правителството организира държавна церемония, на която ще присъства цялото държавно ръководство, начело с президента Стево Пендаровски и министър-председателя Димитър Ковачевски. Спасовски е категоричен, че няма да се допунат нощни стражи на гражданите, а от опозицията съобщават, че техни членове и активисти тези дни са викани в полицейските управления за разпити.

 

За да няма провокации или инциденти, утре се очаква полицията да посрещне на македонско-българската граница колоната от автомобили от българи, които обявиха, че ще пристигнат, за да почетат Делчев, и ще ги ескортира по време на престоя им в съседната държава. Вчера министър Спасовски повтори, че днес на самата граница ще решат дали ще забранят на някого да влезе в Македония. За съобщенията, че ще дойдат около 150 души от България, той каза, че обменят данни със София.

 

Александър Пандов от Патриотичния институт на ВМРО-ДПМНЕ, който обяви героичен караул на гроба на Делчев на 4-ти февруари, казва в последното си изявление пред медиите, че партията ще направи всичко, за да отпразнува рождения ден почтено и достойно. По думите му всеки, който гледа с пиетет на Делчев, може да дойде на гроба, но не е позволено да има обиди, както беше на 13-ти януари при почитането на Мара Бунева, когато спред тях е имало редица от "неуместни квалификации за Македония и македонците“.

 

Със 184 гласа "за" и един въздържал се вчера, в последния си ден, българското Народно събрание прие декларация, с която осъжда "насилието срещу македонските българи в РСМ, както и омаловажаването на проблема за правата и сигурността на сънародниците в РСМ". София също осъжда "речта на омразата и настоява за изпълнение на Договора за приятелство, който властите в Скопие не спазват". Декларацията, приета от българския парламент, съдържа девет точки, които категорично осъждат проявите и призивите за насилие срещу българите, техните организации и клубове и особено нападението срещу българина Християн Пендиков". Осъжда се и "речта на омразата срещу местните българи и България“, както и появата й в политическата, социалната и медийната сфера. В декларацията се изразява загриженост, че ескалацията на антибългарската кампания в Македония може да повлияе негативно на процеса на вписване на българите в конституцията, както и противопоставянето на промените в Закона за сдруженията и фондациите.

 

С декларацията депутатите отхвърлиха "фалшивите и манипулативни твърдения за българското минало в социално-политическата среда на РСМ" и заявиха, че смятат подобни твърдения за насаждане на омраза към България и българите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 3360 |03.02.2023 Посланикът ни в Скопие: Има сериозно напрежение между българи и македонци . 2| 3016 |01.02.2023 Депутатите ще приемат промени в Закона за пътищата . 2| 2902 |30.01.2023 Вътрешният министър и шефът на ДАНС ще ни сдобряват със Скопие . 10| 3138 |27.01.2023 България праща нота до Скопие заради поклонението пред Гоце Делчев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads