Реклама / Ads
0| 7085 |08.03.2022 НОВИНИ

Петър Стоянов: Винаги ли ще сме русофили? Или е време да се разграничим заради нациналния ни интерес

.
Петър Стоянов
Тези българи, които защитават Путин нямат сериозни мотиви. Българското русофилство е особен феномен, който липсва в Европа. Имаме ирацинално русофилство. Винаги ли ще сме русофили. Няма ли да се разграничим. И да имаме свой национален интерес. Нашият национален интерес е различен от този на Русия. Отношението към Русия трябва да е отговорно и категорично. И тогава ще бъде разбрано от българския народ.
 

Това заяви президентът в периода 1997-2002 г. Петър Стоянов.


Трябва да имаме българска национална позиция. И тя няма да е идентична с Русия. Повече от Русия трябва да обичаме в България. Тази двусмисленост за Русия докога ще ни преследва?! В дълг са не само българските политици, но и журналисти, интелектуалци.


От гледна точка на морала Украйна защитава не само нашите симпатии, но и по-решителни действия. Но не е лесно на НАТО да вземе решение за директна военна подкрепа, защото това ще означава нова световна война, така той отговори навъпрос дали Украйна не е изиграна от Запада.


Мен ме притеснява отражението на случващото се в Украйна в България в чисто народопсихологически план. Чувствам се унизен от това на 3-ти март - група хора замеряха със нежни топки българския президент и българският шеф на Народното събрание. Трябваше всички български институции да застанат заедно в този момент. Това не се случи и съм разочарован от това.


Почти винаги разделяме руската интелигенция от Путин, но... Той припомни за стих на Пушкин, че Русия ще изчезне, ако в нея не се вливат ручеи на славянството. Какво славянство е като нападаш втората по големина славянска държава?, попита той.

Ние сме късметии, че сме член на НАТО. Получхме го като цивилизационен избор, категоричен бе Стоянов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3683 |08.03.2022 Петър Витанов: Пандемията остави тежък отпечатък върху жените, с войната ситуацията се влошава . 0| 3017 |05.03.2022 Петър Витанов: Войната в Украйна не позволява снишаване и преследване на дребни политически дивиденти . 0| 3401 |03.03.2022 НАТО по повод 3 март: Винаги ще бъдем с България! . 0| 3278 |03.03.2022 Заков: Българската армия ще бъде винаги гарант на териториалната цялост и суверенитета на България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads