Реклама / Ads

0| 2474 |05.05.2022 НОВИНИ

Петър Витанов: България не е троянският кон в ЕС, трябва да се престане с тази митологема

.
Петър Витанов
България не е троянският кон в Европейския съюз. Наред с въпроса за солидарните действия, трябва да поставим и този за газовите доставки и компенсациите за тях, както и да се повдигне отново темата за влизането ни в Шенген. Това каза Петър Витанов, ръководител на Делегацията на българските социалисти в ЕП пред „Добро утро, Европа“ на Euronews Bulgaria.

„Имайки предвид, че и в момента продължаваме да доставяме единствено руски газ, но на по-висока цена с 35%, вероятно можеше да се реагира и по друг начин. В момента е важно да се изясни позицията на Европейската комисия и тя да е наистина единна. Дали ще има държави и компании, които ще работят по зададената от Кремъл схема или няма да има“, коментира Витанов в дискусия с депутати и от другите политически семейства в Страсбург.

 

Той допусна, че в планираната пълна забрана за петрол вероятно отново ще има изключения и дерогации.

 

„Ясно е, че България вече взе позиция за газа. Но е добре също така и да поставим нашите основателни искания. Да бъдем подпомогнати за доставките, както и да бъде насърчено влизането ни в Шенген, за което чакаме от години“, добави Петър Витанов.

По повод външнополитическата ориентация на страната Витанов беше категоричен, че България принадлежи на европейското семейство и спекулациите по темата трябва да спрат.

 

„Упреквани сме, че сме путинисти. Явно някой бърка сериозно това с пацифизма“, добави евродепутатът.

 

„Ние сме изключително зависими от руския газ и това не е опит за снишаване по темата или шикалкавене, а факт. Но искам да разсея митологемата, че сме по средата, че не сме солидарни с Европа. Както в България, така и във всяка друга европейска държава съществува този дебат – и по отношение на оръжието, и по начина, по който можем да сме солидарни. Това е начинът, по който функционира демокрацията. Трябва да е пределно ясно – България участва във всички възможни решения и механизми за оказване на помощ. Трябва да се престане с това, че България е троянският кон в Европейския съюз“, заяви Петър Витанов.  

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/


.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 0| 2457 |05.05.2022 Проф. Кантарджиев: Засега в България няма случай на мистериозния хепатит . 0| 3017 |05.05.2022 Кабинетът ще приеме Национален план за въвеждане на еврото в България . 0| 3628 |04.05.2022 Шефът на КЕВР: Подвиг е, че България намери за седмица алтернативни доставки на газ . 0| 8151 |04.05.2022 Митрофанова заплашва България чрез Шойгу: Всеки подпомогнал украинската армия ще е законна цел за поразяване
Реклама / Ads
БЛОГОВЕ