Реклама / Ads
0| 2638 |30.09.2022 НОВИНИ

Петър Витанов: Надявам се на пробив за Шенген

.
Петър Витанов
Надявам се на пробив по темата за приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство. Това обяви пред БНТ Петър Витанов, ръководител на Делегацията на българските социалисти в ЕП. Българските социалисти, румънските им колеги и председателят на Групата на социалистите и демократите в ЕП Ираче Гарсия Перес излязоха с декларация, в която призовават да се направи решителна крачка за приемането на двете държави след 11-годишно чакане.
 


Още следващата седмица в Европейския парламент ще има дебат по темата, а 7 дни по-късно се очаква и резолюция.


„Ако искаме да говорим за единна Европа, то влизането на България и Румъния в Шенген е един от най-важните въпроси. По тази тема имаше двоен стандарт“, каза Витанов и добави, че на фона на всички кризи, България и Румъния не могат да бъдат държани встрани.


„Със съвместните усилия на българското правителство, на министър Крум Зарков, който работи също активно по темата и на всички български евродепутати, се надявам на пробив за Шенген“, каза още Витанов.


Евродепутатът коментира и изтичането на газ от газопровода "Северен поток", което застрашава енергийните доставки за Западна Европа.


„Не са една и две страните, които имат икономически и политически интерес от спирането на газа по „Северен поток“ 1 и „Северен поток“ 2 и пълното разкачване на ЕС от ресурсите на Русия. Не знам доколко е изгодно на Русия да компрометира собствената си инфраструктура, за която е дала милиарди. Според експерти може да се окаже, че тази инфраструктура става напълно неизползваема, така че е ясно, че говорим за саботаж и диверсия“, добави социалистът.


Петър Витанов е на мнение, че всички коментари кой е причинил тежките щети, са прибързани.


„Тепърва ще се изяснява кой стои зад тези действия. Това не може да бъде извършено и от обикновени хора, без държавна подкрепа, защото става въпрос за силно охранявани зони на труднодостъпни места. Със сигурност става въпрос за сериозен удар върху европейската икономика и по-специално германската. Но тя е локомотив за целия ни Съюз, така че не ни чакат добри дни“, прогнозира Витанов.


Представителят на социалистите в ЕП коментира и бъдещето на Зелената сделка в условията на война в Европа.


„Зелената сделка ще продължи, но с нов фокус. Стана ясно, че Германия ще удължи живота на две от трите си атомни централи, а това беше държавата, която най-активно искаше да скъса с ядрената енергетика. Ще бъде забавено и затварянето на въглищните централи“, каза още Витанов.

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 


.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2934 |21.09.2022 Петър Чолаков: Защо „Няма смисъл да гласувам“ не е вярно? . 0| 3008 |20.09.2022 Петър Витанов: Директивата за минимална работна заплата притиска правителствата да направят екшън-план . 0| 2884 |19.09.2022 Петър Стоянович: В лицето на Елизабет II светът имаше един от последните примери за смисъла на монархията . 0| 2739 |16.09.2022 Петър Стоянов стана почетен гражданин на София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads