Реклама / Ads
1| 2935 |20.11.2022 НОВИНИ

Петър Витанов: БСП не може да е „златен пръст“ на едно управление

.
Петър Витанов
„Тези среднощни заседания за промяна в Изборния кодекс няма да доведат до повишаване на доверието в изборния процес. Напротив, действията на партиите сега ще имат тежки политически последици. Огорчаващо беше поведението на БСП.
 

Ръководството на моята партия с действията си каза на левия или възрастен избирател, че е некомпетентен, неграмотен, за да гласува с машина. А в последните 15 години, същите тези възрастни хора комуникират с прогонените си деца в чужбина, които търсят начин да изкарат хляба си, през вайбър, скайп, други приложения. Обидно е да твърдиш, че българският ляв избирател е неграмотен“, коментира Петър Витанов.

 

По отношение на критиките, че в други държави в Европа не се гласува с машини, социалистът каза: „В Европа няма и друго място, в което човек е склонен да продаде гласа си за 20 евро. И когато се намираме на такова място, трябва да се взимат мерки, които другите държави не прилагат“.

 

Петър Витанов сподели, че е бил на протеста срещу промените в изборното законодателство в петък.

 

„Отидох на протеста преди два дни и си тръгнах, защото се скандираше „Червени, боклуци“. Това е обидно за хилядите социалисти, които са против промяната в изборните правила - да бъдат обиждани заради 20 депутата, които са гласували“, добави още Витанов и напомни, че не беше далече времето, когато на протести с десните партии ходеше лидерката Корнелия Нинова.

 

„Машините ограничиха манипулациите и ограничиха изборните нарушения. Дори част от нашите депутатите не вярват в тези промени, защото те лично бяха ограбвани от хартиената бюлетина“, каза Витанов и даде за пример народен избраник от БСП, който заедно със семейството си е гласувал за себе си в избирателната секция в София, но резултатът не е бил отчетен в протокола.

 

„Имаше нещо положително в политиката на БСП в последната година. И то беше, че тя се трансформира в партия на „промяната“, скъса с етикета „статукво“ и „корупция“. За една нощ се върнахме в изходна позиция“, добави евродепутатът.  

 

Според Петър Витанов мястото на БСП е ясно – в левия спектър, към който в момента амбиции имат много други партии, включително и „създадената като партия на бизнеса „Продължаваме промяната“.

 

„БСП не може да е „златен пръст“ на едно управление и да накланя политическите процеси в една или друга посока. БСП трябва да има своето водещо място в българската политика. Около нея трябва да се създават коалиции, а не с шепа депутати да накланя управление вляво или вдясно в зависимост от моментната конюнктура“, каза още Витанов.

 

Той разказа и че в момента върви процес за свикване на извънреден конгрес на партията.

 

„До вчера имаше 40 декларации от общинските организации и се очаква до края на другата седмица да са 80 или 100. Иска се по-ранен конгрес и сваляне на доверието от ръководството. Конгрес през февруари ще е твърде закъснял при очертаващите се нови извънредни избори. Това би имало пагубен ефект върху БСП.

 

Промяната е необходима и тя не се отразява в сатанизирането на ръководството на БСП. Всички тези хора имат място в редиците на партията, но трябва да има нови, млади хора, които нямат скелети в гардероба. Необходимо е и програмно обновление, за да не си говорим за „джендъри“ и Истанбулска конвенция, когато има толкова много други предизвикателства пред България“, добави членът на Националния съвет на БСП.

 

„Има много социалисти по места, които са доказали, че имат авторитет и са естествени водачи. Не може един човек да представлява БСП. Първо е важно да се каже – имаме нужда от промяна, а след това да излязат естествените лидери“, сподели още той и добави, че се вижда дълбоко осъзнаване, че БСП не може да продължава по този начин.

 

Петър Витанов призова ръководството на партията да даде ясен отговор дали не се готви да влезе в коалиция с ГЕРБ, прикрита под паравана на третия мандат.

Българският евродепутат коментира и процесите, свързани с приемането на страната ни в Шенгенското пространство.

 

„Нещата по отношения на Шенген се влошиха драматично в последните дни. Направи се опит за разделяне на България от Румъния и Хърватия. За това действие има много обяснения – и от вътрешен, и от външен характер“, коментира Петър Витанов.

 

„Необходима е всеобща мобилизация. На политическите партии, които нямат особен интерес точно сега България да влезе в Шенген, на правителството, на българските дипломати“, каза още той.

 

Според него най-важната тема в момента е да не се допусне разделяне между трите държави. „Правителството трябва да даде индикации в Съвета, че темата е важна за нас и сме готови на ответни мерки по теми, които изискват единодушие. Декларацията, която беше приета в НС, е фасадна, трябва да се работи с политическите семейства, за срещи на всички нива. ПП имат добри отношения с Марк Рюте, ГЕРБ - с австрийското правителство, ние, като социалисти, можем да се опитаме да убедим шведските социалдемократи.

 

Правителството трябва да намери големите партньори – Германия, Франция, Гърция, тези които винаги са ни помагали. Когато няма редовно правителство, което не може да поеме дълготрайни ангажименти, то всеки може да се упражнява върху страната ни, но общите усилия биха дали по-добър резултат“, прогнозира Витанов.

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/


.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 2922 |20.11.2022 Демерджиев за Сашко: Не можем да говорим за отвличане и няма данни, които да сочат за това . 7| 4378 |19.11.2022 Димо Гяуров: Турските граждани, убили нашия граничар, може да са чакали печалба от трафик . 5| 5253 |19.11.2022 Огнян Минчев за Изборния кодекс: Президентът може да наложи вето, но няма да рискува . 1| 3553 |18.11.2022 Диана Дамянова: Ако искате, можете да се разходите до площада, за да се възпротивите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads