Реклама / Ads
2| 3602 |30.10.2022 НОВИНИ

Петър Витанов: Има хора от БСП, които са готови да влязат във всякакви коалиции

.
Съставянето на правителство в този парламент ще е изключително трудно, а БСП не трябва да влиза в безпринципни коалиции. Левицата има нужда от промяна, която няма да дойде със смяна на изборната технология или връщане на хартиената бюлетина. Това каза ръководителят на Делегацията на българските социалисти в ЕП Петър Витанов пред Euronews. Той разкри и в каква посока ще продължат усилията за включването на България и Румъния в Шенгенското пространство.
 

„В момента БСП се опитва да се оттласне от „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“ и да изгради собствено лице и образ, защото през последните месеци бяхме така пришити към тези две партии, че се превърнахме в брошка на ревера им“, коментира актуалните парламентарни процеси Петър Витанов.

 

Според него съставянето на правителство ще е трудна задача.

 

„При тази конфигурация в парламента, за да има правителство, някоя партия трябва да  направи „исторически компромис“ или казано с други думи да се самоубие ритуално. За съжаление може би в БСП има точно такива хора, които са готови да влязат във всяка една коалиция, при всяка една конфигурация. Това са представителите на тясното ръководство, които просто искат да запазят постовете си“, коментира Витанов и добави, че редовите социалисти не биха подкрепили подобно управление.

 

Петър Витанов коментира и действията на БСП, с които тя може да стане част от „коалиция хартиена бюлетина“

 

„Срам ме е, че първият законопроект, който предложи БСП, беше този за хартиената бюлетина. Един от нашите ръководители каза как очаква допълнителни 150 000 гласа. Но откъде ще дойдат тези гласове? Ще го посъветвам да отиде в отдел „Избори“ и там да направи справка, какви гласове получава партията в хартиените секции, които имаме и в момента, и в тези с машини. Ще се убеди, че няма разлика“, твърди Витанов.

„Социалистите са интелигентни хора, те не се страхуват от машините. Малкото гласове за БСП не са заради машините, а заради липсата на доверие“, добави още той.  

 

Петър Витанов призова ръководството на партията да спре да търси причините, сочейки различни врагове във и извън партията.

 

„Когато управляваш една партия трябва да носиш отговорност за резултатите – както за успехите, така и за неуспехите. И когато имаме каскадно пропадане в резултатите от 950 000 хиляди, на 480 000, на 380 000, на 265 000 до 230 000 и пето място е ясно, че има някакъв генерален проблем. Когато от първа или втора сила се превърнеш в пета сила, означава, че вече си златен пръст, а не сериозен политически фактор“, добави евродепутатът.

 

Според него „Продължаваме промяната“ не може да бъде винена, че си присвоява политики на социалистите.  

 

„Проблемът не е в ПП, които взимат идеите на БСП, а в самата БСП, която го допуска. Защото през последните 30 години, винаги е имало нови партии, но БСП е съумявала да съхрани своите политики, облик и водеща роля. А сега направо ни разкъсват, защото нямаме сили да се противопоставим“, каза още Петър Витанов.

 

Попитан, дали се готви нов ляв проект, Витанов отговори: „Ние сме социалисти, бесепари и няма да напуснем БСП. Целта не е да се създаде нов проект, а да се възстанови доверието в нея“.

 

Няма сценарий за събаряне на парламентарната република, но има сериозни политически трусове, твърди още евродепутатът.

 

По отношение на приемането ни в Шенгенското пространство, ръководителят на българските социалисти е на мнение, че са направени сериозни крачки.

 

„Нидерландия е държавата, която най-отчетливо се противопоставя срещу приемането ни в Шенген. Важни са обаче стъпките, които бяха направени в Европейския парламент. Имаме резолюция, която каза, че 26 милиона европейци не са съгласни да ги третират като втора ръка граждани на Съюза. Имаме разбирането на всички наши колеги в ЕП, че по този начин не може да продължава, защото това е дискриминация. Имаме нужда да освободим част от вътрешните граници. Докладът от мисията в България и Румъния е много положителен и се надявам той да даде допълнителен сигнал и към нидерландските власти“, каза още евродепутатът.  

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/


.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2633 |28.10.2022 Соня Момчилова: Хората по-малко се интересуват от скандали и сензации . 0| 2904 |28.10.2022 Петър Кирков: Няма изтичане на данни при кибератаките . 5| 4779 |26.10.2022 Манов: Ядрено гориво има. Хора като Александър Николов търсят индулгенция, защото Русия ще загуби войната . 0| 2798 |26.10.2022 Петър Куленски: Няма да подкрепим правителство с мандат на ГЕРБ-СДС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads