Реклама / Ads
Frognews
0| 3836 |05.09.2019

Петър Витанов към Франс Тимерманс: Механизмът за сътрудничество и проверка не работи

.
Елена Йончева: В България се изгражда една авторитарна власт, която поставя под свой контрол както съдебната система, така и медиите

Идва ли краят на мониторинга над България и Румъния в този му вид?


 „Каквито и да са били първоначалните замисли, отдавна е видно, че Механизмът за сътрудничество и проверка е неработещ.", подчерта ръководителят  на Делегацията на българските социалисти в ЕП Петър Витанов по време на изслушване на Франс Тимерманс, първи зам.-председател на ЕК в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на ЕП. Основната тема на дискусията бе засилването на правовата държава в ЕС.


 „Какви отражения ще има евентуален годишен преглед на върховенството на закона в целия ЕС върху докладите за България и Румъния в рамките на Механизма? Идва ли краят на мониторинга за България и Румъния в този му вид?", попита Витанов. Тимерманс  посочи, че МСП е специален инструмент, създаден при влизането на България и Румъния в ЕС за да им помогне да изпълнят определени критерии, които към онзи момент те не са изпълнявали. Тези критерии са обективни и Механизмът следва да приключи едва тогава, когато те бъдат изпълнени, допълни той. Заместник-председателят заяви, че нито една държава не може да счита, че е недостижима за подобен мониторинг и личното му желание е докладите за България и Румъния да бъдат включени в бъдещия годишен преглед за върховенството на закона, обхващащ всичките 27 държави-членки.


Въпросът на Витанов бе по повод Съобщение на ЕК от юли 2019 г., което предлага Комисията да изготвя годишен доклад за върховенството на закона, който да обхваща всички държави членки. Тогава подобен въпрос той отправи и към комисаря по правосъдие, потребители и равнопоставеност между половете Вера Юрова. Тя потвърди официалната позиция на ЕК, че амбицията е МСП да приключи преди края на мандата на тази Комисия, само при изпълнение на отправените препоръки.


Елена Йончева, член на Групата на социалистите в ЕП напомни на комисар Франс Тимерманс, че силата на Европейския съюз  се измерва по това как се справят с проблемите си най-слабите и изоставащи страни-членки. „България е на последно място в ЕС и по свобода на медиите и тази негативна тенденция се задълбочава с всяка една година. Вие казахте преди малко, че независими медии не може да има, ако не се спазва върховенството на закона!", заяви Йончева на Тимерманс.


Евродепутатката отбеляза още, че по отношение на България Европейската комисия неведнъж е констатирала липсата на ефективна съдебна система и корупция по високите етажи на властта. Докато Комисията констатира, проблемите в България се задълбочават. Изгражда се една авторитарна власт, която поставя под свой контрол както съдебната система, така и медиите. Въпреки препоръките на Европейската и Венецианската комисии, в България все още липсва независим надзор на прокуратурата, наблегна Елена Йончева.


.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Петър Андронов: Внимавайте с кредитите, ръстът им надхвърля здравословните нива 0| 3285 |28.08.2019 . Д-р Петър Кърджилов: Александър Ваклин е подал и сам е спрял тъжба срещу мен 8| 4510 |27.08.2019 . Петър Стоянов: Със смъртта на Алекс Алексиев приключи една глава от българската история 27| 5179 |02.08.2019 . Станишев: Още днес може да има решение за председател на ЕК. Борим се за Франс Тимерманс! 0| 3433 |30.06.2019

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ