Реклама / Ads
0| 2893 |20.02.2023 НОВИНИ

Петър Витанов: Не могат да ни заглушат със спиране на микрофоните, борбата за голямото ляво обединение ще продължи

.
Няма да напусна поста си на евродепутат, защото получих подкрепата не само на хора от партията, но и на такива извън нея, както и на голямото политическо семейство на социалистите, където бях приет за пълноправен член с единодушие и аплодисменти. Това съобщи Петър Витанов в предаването „Тази сутрин“ на bTV.
 

Преди броени дни той бе препотвърден като член на втората по големина група в Европейския парламент – на Социалистите и демократите (S&D), както и като ръководител на Делегацията на българските социалисти.

 

„Не се чувствам изключен от БСП, защото имаше голяма фалшификация и манипулация на резултата. Но по-важното е, че няма как да ми отнемат това, което чувствам – моята принадлежност към тази партия. Те си мислят, че когато ни спрат микрофоните, ще бъдем заглушени“, коментира Петър Витанов.

 

Според евродепутата последният конгрес на партията и начина, по който се провел, е бил поредното доказателство, че ръководството на БСП не иска в партията да има различни мнения от това на лидерката.

 

„Искат да изключат всички инакомислещи. Ние искаме да консолидираме целия ляв вот, а спирачката пред тази консолидация е настоящето ръководство. Твърдят, че са изрязали „цирея“, но по-скоро минаха през една лоботомия и са тръгнали към евтаназия. Но съм убеден, че след това ръководство няма кой да спре обединението на българското ляво“, смята евродепутатът.

 

Петър Витанов се опасява, че не са добри перспективите за БСП в следващите избори.  

„Превърнали сме се в брокерска партия, която се чуди към кого да се прилепи в бъдеща коалиция. Очаквам нов срив в резултата на БСП. Процесите, които стават в партията са много по-дълбоки. Не е проблема нито в хартиената бюлетина, нито в президента, нито в служебния кабинет, нито във вътрешната позиция, снега или слънцето, проблемът е, че няма път за никъде“, смята Петър Витанов.

 

„Критикувам хора, които са узурпирали в момента ръководството на партията. Но в мен няма реваншизъм. Не съм очаквал те да са лъвове. Някои са преценили да стоят като високоговорители, които да възпроизвеждат тезите на председателката, за да станат депутати. Ние имаме много по-големи цели и те са да обединим българското ляво“, каза още той.

 

Според Петър Витанов е загубена вярната посока и това е основната причина избирателите да не припознават БСП като своята партия.

 

„За българските социалисти не е проблем джендъра, който гоним по ефира. Проблем е, че хората не могат да намерят пари за частни уроци след 7-ми клас, защото образованието се оказва скъпо начинание. Не може да е проблем и българският лев, в условията на валутен борд. Проблемът е защо олигархът и работещият на минимална заплата плащат еднакви данъци. Автентичните български социалисти имат съвсем друг дневен ред“, каза още той.

 

Петър Витанов съобщи, че не мисли за нов проект, а целта остава „голямо ляво обединение“. По думите му то ще е възможно, когато БСП се раздели със сегашното си ръководство.

 

Евродепутатът потвърди, че става част от Германската социалдемократическа партия. Нарече този акт символичен, докато бъде върнат в БСП.

 

Витанов коментира и последната трагедия, в която мигранти загинаха в камион, превозвани нелегално от трафиканти.

 

„Не би трябвало една държава да бъде оставяна да се справя сама с такъв глобален проблем като миграцията. Хората идват, за да търсят по-добър живот, за да избягат от войната, така че всяка помощ от ЕС е абсолютно необходима. За съжаление всичко, което се случва не ни помага за влизането в Шенген, а ще засили критичните гласове“, коментира той.

 

„Не могат да бъдат оставени сами държавите, които са на границите на ЕС и тук не става въпрос само за пари. Основата на Европейския съюз е солидарността. Не може българските полицаи да пазят сами с гърдите си европейската граница. Трябва да има съпричастност, солидарност, разбиране“, каза още Витанов.

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/


.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3473 |18.02.2023 Почина легендарният голмайстор Петър Жеков . 3| 3121 |17.02.2023 Петър Витанов: Изключването ми е политическа репресия, ще кандидатствам за член на Германската социалдемократическа партия . 1| 3322 |16.02.2023 Петър Витанов остава ръководител на Делегацията на българските социалисти в ЕП . 1| 3164 |15.02.2023 Рокада: Д-р Петър Грибнев вече не е директор на Столичната здравна каса

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads