Реклама / Ads
2| 2978 |03.01.2023 НОВИНИ

Петър Витанов: Националният съвет на БСП не е свикван от 3 месеца, не сме наясно дали партията може да предложи правителство

.
Петър Витанов
България отива към нови парламентарни избори, а членовете на Националния съвет на БСП не са наясно каква е готовността на партията да предложи състав на правителство, ако получи мандат от президента Румен Радев. Това заяви ръководителят на Делегацията на българските социалисти в ЕП Петър Витанов в предаването „България сутрин“ по Bulgaria ON AIR.
 

„Националният съвет на БСП не е свикван от три месеца. Не може да се каже, че има вътрешен диалог“, коментира Петър Витанов. Последният форум на левицата беше веднага след изборите, на които партията остана за първи път в своята история на пето място.


„Моята надежда е да има промяна. БСП трябва да смени своя облик, за да възстанови доверието. А първата стъпка е Конгресът. Няма как да продължаваме със същото лидерство и да очакваме различен резултат. Няма как със същите водачи, листи, банални обяснения да постигнем нещо различно. Това е шизофренно. Основните фигури в БСП трябва да отстъпят. Това не означава остракиране, гонене, тричане. На този модел трябва да се сложи край“, каза още Витанов.


Коментарите за „ново ляво“ са симптом, че БСП, която имаше доскоро монопол в това пространство, боледува, смята Витанов: „Когато през ден се говори за ново ляво, то очевидно състоянието на БСП не е добро“.
Според него е важно левицата да постави акцент върху истинските проблеми, които вълнуват българите.
„Един месец се занимавахме с хартиената бюлетина, което ще донесе на БСП една голяма нула. А докато течеше този дебат в представите на широката общественост се върнахме отново в полето на статуквото“, коментира още социалистът.


Според Витанов съставянето на правителство в рамките на този парламент изглежда невъзможно.


„ГЕРБ сами паднаха в капана, който създадоха при появата си на политическата сцена. Тогава те отричаха всичко преди тях, управлението на Тройната коалиция. Нещо подобно се случва и в момента. ПП не искат да се коалират нито скрито, нито явно с ГЕРБ, защото те се появиха като партия с неясна идеология, но тотално отричаща ГЕРБ. Наближават и местни избори, които са ключови за всички партии. Една „колоритна“ коалиция между БСП, ДПС и ГЕРБ би донесла голяма електорална щета на всички, което прави партиите доста предпазливи. Затова няма изгледи за правителство“, смята социалистът.
Петър Витанов говори и за актуалния корупционен скандал с Ева Кайли, свързан с обвинения за лобиране в полза на Катар.


„Скандалът вероятно ще надхвърли индивидуалните обвинения, ще обхване хора от администрацията, вероятно става въпрос за мрежа. Ще има хора с всякакви позиции и ранг. Този скандал хвърля сериозно петно върху репутацията на Европейския съюз, който въпреки всички кризи, включително и у нас, се радва на високо доверие“, коментира Витанов.
Темата Шенген не се изчерпва с възможността да бъде преодоляно ветото на Нидерландия и Австрия.


„Шенген излезе извън обхвата на техническите изисквания. България стана заложник на външни и вътрешни пречки. Ние пазим всички европейски граждани с цената на живота на нашите полицаи. И е цинично да се изтъкват подобни причини“, посочи Витанов по повод на твърдението на Марк Рюте, че нашата граница може да бъде премината срещу подкуп от 50 евро.
„Проблемът, който имаме днес с Нидерландия и Австрия, не означава, че ще имаме проблеми с тях и в следващите месеци. Може да имаме с друга държава, говорим за плаващи пясъци. Правителствата се сменят бързо, като на власт все по-често идват представители на крайната десница, чийто наратив е спирането на интеграцията на европейските държави“, прогнозира Витанов.


За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/


.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3605 |27.12.2022 Петър Витанов: Социалистите не се чувстват предадени от Румен Радев, има объркване от постоянните нападки . 2| 3441 |19.12.2022 Турция строи паметник на убития граничен полицай Петър Бъчваров . 0| 2756 |15.12.2022 Евродепутатът Петър Витанов участва в благотворителна инициатива на българите в Босилеград . 2| 3088 |14.12.2022 Петър Чолаков: Ще лъсне същинската физиономия на хартиените 'демократи'

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads