Реклама / Ads
1| 3064 |13.12.2021 НОВИНИ

Петър Витанов: Новото правителство трябва да върне държавата в коловозите на демократичността

.
Петър Витанов
Влизането на БСП във властта е добро решение от гледна точка на възможността да има ново управление. Рисковете са свързани с това да не се обезличи левицата. Това каза пред „Хоризонт“ по БНР евродепутатът от БСП Петър Витанов часове преди новото коалиционно правителство да бъде избрано от Народното събрание.

„Живеехме в една пленена държава, управлявана от човек, който разпределяше еднолично цялата власт – разпределяше еднолично финансовия ресурс, европейските пари, контролираше законодателната власт и дори правораздаваше. Надявам се на връщане на държавата в коловоза на демократичността“, каза Витанов.

Редом с това евродепутатът има и своите опасения за участието на БСП в кабинета.

„Възможна беше и по-голяма гъвкавост, без участие под формата на заемане на високи държавни постове“, каза Петър Витанов.

 

„Моите опасения са свързани с липсата на коалиционно споразумение. И въпреки, че след  ГЕРБ вероятно всичко е допустимо, с присъствието на три дясно-либерални партии, има риск да се обезличим. Има опасност да не успеем да проведем своите леви политики и да бъдем наказани от избирателите“, каза още Витанов.

 

Според социалиста би било по-демократично във всяко министерство да има представители на партиите от коалицията, защото това би означавало и по-голям контрол на принципа „власт власт възпира“.

„Разделянето на министерствата на сфери на влияние също може да се окаже проблем. Ще трябва да разчитаме на добросъвестност от всяко една партия, която ще трябва да управлява собствените си министерства. Това предизвиква предпоставка за феодализация. Но нека да не бъдем толкова критични и да видим, как ще работи коалицията“, каза още Витанов.

 

По повод министрите на БСП в бъдещото правителство, Витанов изтъкна, че те са познати лица.  

„Георги Гьоков е човек от системата, там е преминал целият му трудов път. БСП е най-ярка със своята социална политика и с вижданията си за подобряване на благосъстоянието на гражданите. Така че Гьоков е наистина на правилното място“, коментира Петър Витанов.

Що се отнася до Иван Иванов, който бе критикуван, че е работил в младостта си за СИК, информация, която беше опровергана от пресцентъра на партията, Витанов каза: „Хубаво е, че след 12 години, в които главатарят на СИК управляваше държавата и ни представяше по европейски съвети и навсякъде по света, отново говорим по тази тема“.

Пред министъра на туризма Христо Проданов пък ще има сериозни предизвикателства.

„Преди кризата туризмът даваше 14% от БВП на България, а сега е 8%. Секторът беше застигнат от серия от кризи, така че предстои сериозна работа. Давам си сметка, че държавата трудно може да се намеси предвид факта, че 99% от сектора е частен“, коментира евродепутатът от левицата.

 

За битката за председателското място в БСП, Петър Витанов е на мнение, че е необходима промяна, за да получи левицата нов импулс.

„Бъдещето на БСП минава през нов лидер. Благодарение на Корнелия Нинова много хора, включително и аз, получиха шанс за политиката. Политиката обаче е един кръговрат и идва момент, в който е необходимо нещо ново“, каза още Витанов.  

 

„Достойното поведение беше това на Крум Зарков, който въпреки че знаеше, какво го очаква, заяви открито своите намерения да се бори за председателското място. Вероятно има и други кандидати, но те не го правят“, каза още Витанов.

Социалистът се обяви за пряк избор, „защото това е най-демократичната процедура“, която се радва на доверието на членовете на БСП.

 


.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3191 |12.12.2021 Александър Маринов: Президентът не е резервна гума на новото правителство . 23| 28132 |12.12.2021 Новото правителство незабавно ограничава правомощията на главния прокурор . 7| 3250 |12.12.2021 Чуждите медии: Мисията на новото правителство в София е да сложи край на корупцията и на кризата . 5| 3459 |11.12.2021 Кои са най-неотложните задачи пред новото правителство?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads