Реклама / Ads
0| 2839 |22.08.2022 НОВИНИ

Петър Витанов: Опитът правителството да бъде брандирано като анти-БСП няма да донесе успех на партията

.
Петър Витанов
Президентът не е враг на БСП и няма конфликт с партията. Войната със служебното правителство не може да е водеща тема в предизборната кампания на левицата. Нито една държава от ЕС не е решила проблема с газовите си доставки за зимата. Това каза Петър Витанов, ръководител на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент пред „България сутрин“ на Bulgaria on Air.
 

„Служебното правителство не води кампания срещу БСП. Ние имаме трима министри в рамките на този кабинет, 15 заместник-министри, областни управители. Те по-малко социалисти ли са от останалите, други партийни книжки ли имат?“, попита Петър Витанов. Според него президентът дори е направил сериозен реверанс към левите хора, избирайки социалисти със сериозна експертиза за служебния си кабинет.

 

„Никога председател на БСП не се е отъждествявал с партията. Този опит да бъде брандирано правителството като анти-БСП няма да донесе успех на партията. Ако кампанията бъде насочена срещу служебното правителство, предвиждам, че няма да доведе до добри резултати. Надявам се колегите ми да го разберат“, добави Витанов.

Няма влошени отношения между БСП и президента, а тежки лични отношения с тясното ръководство, смята още социалистът.

 

„Това говорене срещу служебното правителство е контрапродуктивно, защото то няма да се явява на избори, няма да иска доверието на хората и да обърнеш цялата огнева мощ натам е безсмислено, защото няма да доведе до нищо положително“, каза още Витанов и добави, че социалистите се объркват от този тип отношения.

 

„Ако искаме БСП да има силен резултат посланията трябва да са коренно различни. Да се концентрираме върху най-големия проблем за хората – инфлацията. Да се предложат решения за работещите хора, чиито доходи в момента изостават от темпа на поскъпване“, каза още социалистът.

 

Европейският съюз няма отговор на въпроса как ще компенсира доставките на руския газ, ако те бъдат прекъснати напълно. Вероятно ще се наложи и по-голямо ограничение от тези 15 процента, които вече бяха приети и които бяха подкрепени от министъра на енергетиката, смята евродепутатът.

 

„Европейският съюз успя да направи общи доставки на ваксини, но това няма как да стане с газа, защото при него говорим за ограничен ресурс, липса на изградена инфраструктура и още десетки нерешени въпроси“, коментира Витанов, който прогнозира, че вероятно при най-лошия сценарий страните ще се спасяват поединично.

Петър Витанов попита дали има яснота как България ще изпълни препоръката за намаляването на потреблението с 15%. Дали има разговори с индустрията, с „Топлофикация София“, която потребява една трета от количествата и с други субекти, които ще бъдат засегнати от тази мярка.

 

„Надявам се, че употребата на газа като политическо оръжие ще бъде ограничена“, коментира Витанов.

„Няма страна-член на ЕС, която да е решила въпроса с газовите си доставки през зимата. Норвегия дори обмисля спирането на износа, което допълнително ще усложни ситуацията“, смята още социалистът.

 

„Това, че взехме една силно идеологическа позиция по отношение на газа, не ни направи по-големи евроатлантици от Германия или Италия, които продължават да получават своите доставки. За сметка на това вероятно ще станем по-бедни“, каза още Витанов.

„Едно от най-важните предизвикателства пред служебното правителство е да гарантира честни избори. През последните години левицата беше силно ощетена, много гласове бяха откраднати с невалидни бюлетини и манипулирани протоколи“, коментира Витанов.

Според него сред другите предизвикателства са решаването на енергийната криза, както и придвижването на цялото законодателство, което ще ни позволи да ползваме парите по Плана за устойчивост и развитие.

 


.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2669 |16.08.2022 Петър Витанов: Президентът Радев няма да се явява на избори, той не е опонент на БСП . 0| 2978 |12.08.2022 Хора с добри сърца събраха откраднатата сума на дядо Петър . 0| 2951 |10.08.2022 Петър Чолаков: Протяга ли българското правителство ръка към „Газпром“? . 0| 2926 |10.08.2022 Петър Ганев: За успеха на кабинета ще се съди по решението на проблема с газа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads