Реклама / Ads
3| 3209 |03.09.2021 НОВИНИ

Петър Витанов: Партиите трябва да постигнат национален консенсус по темите за бюджета и ваксинацията

.
Петър Витанов
Въпреки тежките разделителни линия в обществото и сред политическите партии на България е необходим национален консенсус по две теми, свързани с фуннкционирането на държавата – бюджета и ваксинацията. Това каза в предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ Петър Витанов, ръководител на делегацията на БСП в Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП и член на Националния съвет на партията.
 

„Актуализацията на бюджета засяга най-уязвимите представители на обществото в момент на здравна и икономическа криза. По тази тема тема политиците трябва да преглътнат личното си нарцистично его“, каза Петър Витанов.

 

„Другата тема, по която политиците трябва да се обединят, са по-решителните мерки, свързани с ваксинацията. Заради политическите боричкания, от страх, някой да не загуби част от своя рейтинг, защото няма да бъде харесан от групата на антиваксърите, не бяха предприети никакви мерки и България е на опашка в ЕС. Критиката ми е както към ГЕРБ, при които България беше на дъното, така и към служебното правителство, което не навакса изоставането. Статистиката в Европа показва, че ние сме три пъти по-малко защитени от останалите държави, а на този фон представител на ИТН – проф. Андрей Чорбанов проповядваше от парламентарната трибуна антиваксърски насторения. Това не е отговорно“, каза още Витанов.

 

Той коментира и решението на БСП да върне мандата следващата седмица. Според него левицата е показала отговорно и рационално поведение.

 

„БСП няма да става заложник на хрумките на партии еднодневки или такива, чийто политически хоризонт е ограничен. Когато сме в предизборна обстановка, всеки се опитва да се разграничи от системните партии и да предложи алтернатива. Когато обаче има възможност за подобна алтернатива, точно тези партии показват неспособност да предложат решение и в крайна сметка пак опират до БСП – било заради нуждата, математически, от сбора на техните гласове, било заради необходимостта от по-висока експертиза, каквато все пак притежаваме“, коментира още той.

 

В Брюксел не гледат с изненада на случващото се, защото това е част от демокрацията. Не така обаче стои въпроса с полицейското насилие, което повдига темата за спазването на върховенството на закона.

 

„Ситуацията, която буквално изправи косите на моите колеги в Европарламента, е скандалът с полицейското насилие по време на антиправителствените протести. В момент, в който България се бори за върховенството на закона, да видите подобни кадри, които са характерни за страни от Третия свят, а не за страна-членка на ЕС, наистина буди недоумение и гняв. Това беше и причината да задам въпрос, свързан с годишния Доклад за върховенството на закона и да настоявам за отговор дали ще се вземат специфични мерки, а не само да се описва ситуацията, нещо което може да прочетем и във всеки брюкселски вестник“, добави Витанов.  

 

След невъзможността да се състави правителство, у българите ще се натрупа умора от избори. „Много българи очакваха да има правителство, различно от това на ГЕРБ, което да управлява по демократичен начин. Надеждите, които бяха възложени на партиите на протеста, не бяха оправдани. Очаквам, че ще има спад на доверието към тях. Вероятно ще има слаба избирателна активност и също така неголяма легитимност на следващото НС, а ако има и нови политически субекти - пренареждане на политическата карта. А що се отнася до президентските избори, смятам, че Румен Радев ще бъде преизбран с лекота“, прогнозира още Витанов.

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 


.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 3990 |03.09.2021 Христо Панчугов: Най-тъжното на този парламент са действията на партиите да следват частния си дневен ред . 7| 4034 |02.09.2021 Балабанов след скандалите в НС: Видяхме цирка, демонстриран от партиите на статуквото . 10| 3249 |02.09.2021 Петър Витанов: Скорост до 30 км/ч в жилищните райони и тежки санкции при употреба на алкохол ще намалят драстично пътните инциденти . 9| 3722 |02.09.2021 Иван Ченчев: Партиите на протеста имаха възможност да разградят модела на управление, но умишлено не го направиха

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads