Реклама / Ads
7| 3652 |29.08.2023 НОВИНИ

Петър Витанов: Правителството се лута за Шенген, не знае какво да прави

.
Петър Витанов: Правителството се лута за Шенген, не знае какво да прави
Новото българско правителство постави като водещ свой приоритет влизането на страната ни в Шенген, но до момента се лута и прави твърде малко по същество. Това коментира ръководителят на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент Петър Витанов пред БНР.

„Новините от Австрия не са оптимистични. Тепърва да се говори за промяна на общественото мнение в страната, е несъстоятелно. Новото правителство трябва да положи далеч по-съществени усилия“, апелира Петър Витанов.

 

Евродепутатът-социалист напомни, че преди по-малко от година благодарение на усилията на неговите колеги е била преодоляна съпротивата на Швеция.

 

„Бяха проведени серия от срещи на високо ниво – със Стефан Льовен, президент на ПЕС, с бившата министър-председателка Маргарит Андершон, с всички евродепутати от Швеция, изпратихме делегация, написахме си домашното и в крайна сметка шведските социалисти обърнаха своето мнение, участваха в устойчиво мнозинство в шведския парламент и резултатът е налице“, припомни той.

 

Според Петър Витанов е време представителите на либералните партии, както и тези на Европейската народна партия, да постигнат конкретен резултат.  


.

„И в Австрия, и в Нидерландия управляват техни представители. Този проблем може да се реши на паневропейско ниво, заедно с големите политически семейства и затова смятам, че усилията, които полага българското правителство, изглеждат крайно недостатъчни.

 

Трябва да е ясно едно – необходима е подкрепата на големите и влиятелните сили в Европа, защото въпросът изобщо не опира само до Хага или Виена“, коментира още той.

 

България и Румъния трябва да вървят заедно в този процес, категоричен е Петър Витанов.

 

„Сякаш българското правителство се лута, не знае какво да направи. Спомням си, че една година обвиняваха предишните, че няма стабилно правителство, изброяваха се проблемите с корупцията. Днес, два месеца след съставянето на ново редовно правителство, не изглежда решен нито въпросът с мигрантите, нито този с корупцията. Чакаме усилия и резултати в правилната посока, така че България да стане член на Шенгенското пространство“, заяви Витанов.

 

Евродепутатът лансира и тезата, че в момента регионалното сътрудничество може да направи държавите от Балканите много по-видими.

 

„Гърция, България и Румъния имат общи интереси и общи предизвикателства. Общи усилия в сферата на енергетиката, транспорта, на свързаността само ще помогнат на нашия регион“, каза Витанов, който бе и участник в конференцията „Напред! Силен глас за Европа“ в Румъния.

 

Там беше коментирана темата и за сигурността в Черно море.

 

„Черно море е стратегически важно място не само за Русия и Турция, които са големите регионални играчи, но и за останалите държави. Видяхме, че то е важно дори за САЩ, които се намират на другия край на глобуса, след като Конгресът прие закон за защита на интересите в Черно море.

 

На този фон изглежда парадоксално, че ние, черноморските държави, нямаме обща стратегия. Затова този тип регионално сътрудничество е важно. Неговата цел не е да торпилира сегашните съюзи и обединения, то трябва да надгради, да даде възможност да се мисли за региона“, каза още той.

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/


.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 5061 |29.08.2023 Акад. Денков: Радев опитва да бутне правителството . 1| 3608 |28.08.2023 Правителството: Определянето на параваните за гласуване с хартиена бюлетина е извън правомощията ни . 5| 3656 |27.08.2023 Петър Витанов предложи балканско обединение в рамките на ЕС пред четирима министри в Румъния . 4| 3690 |26.08.2023 Екоминистърът: Алексей Петров със сигурност не е участвал при съставянето на правителството

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads