Реклама / Ads
2| 2407 |14.06.2023 НОВИНИ

Петър Витанов: Предстои бърза центрофуга за имунитетите и в българския парламент

.
Какво ще каже Иван Гешев е важно, защото той е част от съдебната система, за която се видя, че е оплетена в тежки зависимости. Това каза ръководителят на Делегацията на българските социалисти в ЕП Петър Витанов пред БНР ден след изслушването на главния прокурор. По думите на Витанов е направен сериозен опит такова изслушване да няма, а натискът е дошъл от София.
 

„Няма как да ни упрекнете в промяна в поведението, аз си спомням последователността, с която сме разглеждали този въпрос, поне голямата част от нашата партия. Давам пример с Янаки Стоилов, който в качеството си на министър на правосъдието преди година стартира процедура по отстраняването, след това Крум Зарков също в качеството на правосъден министър предложи всички текстове по механизма за контрол върху дейността на главния прокурор“, коментира Петър Витанов. 

 

Социалистът обаче е изненадан от метаморфозите на своите колеги.

 

„Това, което се случи вчера, беше изненадващо и за нас, защото видимо се направи опит за заглушаване на това изслушване, опит, който аз нямам съмнение, че тръгва от София“, коментира той по повод вчерашното изслушване на Иван Гешев в Страсбург. 

 

„Българското общество си дава ясна сметка, че няма добри и лоши. Това, което виждаме в последните седмици, не прилича на търсене на справедливост, а на отмъщение. То е твърде далеч от съдебна реформа. Заседанието на ВСС в понеделник, което по пошлост задмина и воайорските телевизионни програми, остави онова отчайващо усещане, че цялата съдебна система е толкова зависима, така узурпирана от една или две политически личности, че свалянето на Гешев не може да бъде възприето като съдебна реформа“, каза Витанов. 

 

„Допускам, че дори стремежът да се изпитва някаква форма на симпатия към Гешев, е свързан с усещането на хората, че е един от системата. Че започва да разобличава неща, за които, хората, които се занимаваме професионално с политика, подозираме от години“, каза още той. 

 

Според Петър Витанов последните 10 години сякаш са затворили един кръг. 

„Кариерите на някои хора стартираха като се противопоставиха на ключовите фигури на ДПС. Днес същите тези хора управляват заедно и ще пишат конституция заедно“, констатира той. 

 

Евродепутатът коментира и намерението да се създаде комисия за имунитетите на народните представители. 

 

„Това, което се случва в България, е нищо повече от пускане на бърза центрофуга в парламента. То следва логиката на записите, които чухме преди две седмици. Разбира се, че ще се потърси модел, който да оправдае подобен тип действия. В ЕП има различен подход – голяма част от хората доброволно си предоставят имунитета, каквато всъщност е практиката и в България. Ние 30 години имахме такава практика, без да се сформират нарочни комисии“, каза той. 

 

Витанов каза, че като социалист се чувства по-добре, че БСП не участва в сегашното правителство. 

 

„Подобна коалиция не съответства изобщо на виждането на левите хора в България и би имала за цел да обслужи тяснопартийно няколко души. От тази гледна точка, унижението ни беше спестено. То в момента е на гърба на избирателтие на ГЕРБ, но най-вече на тези на ПП-ДБ“, коментира още той. 

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/


.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 2758 |13.06.2023 Адв. Петър Славов: Големият въпрос е какво става след Гешев, ще има ли нов Гешев или Пешев . 4| 2470 |13.06.2023 Петър Витанов: Случващото се в България прилича на вендета между кланове на мафията . 3| 2531 |09.06.2023 Петър Витанов: България може да има по-малко депутати в следващия Европейски парламент . 8| 2808 |04.06.2023 Петър Чолаков: Това правителство не прилича на коалиция, а на боксьорска прегръдка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads