Реклама / Ads
4| 4438 |24.07.2021 НОВИНИ

Петър Витанов: Провалът в борбата с корупцията е видим

.
Във втория доклад за върховенството на закона в Европейския съюз се видя отчетливо, че България няма напредък по нито една тема. Това заяви Петър Витанов, председател на делегацията на българските социалисти в ЕП и член на Изпълнителното бюро на БСП пред Bulgaria on Air. Според Витанов е тревожна оценката на българския бизнес и на хората за нивата на корупция, както и тази за медийната среда.
 

„В доклада е отчетено безпокойство от факта, че все по-голяма група медии приемат проправителствени тези и търсят близост с властта, за да избегнат своето маргинализиране. ГЕРБ формално може да не притежава медии, но неформално правителството е осъществявало влияние и контрол“, коментира Витанов. 

 

„Проблемът е, че имаме усещането, че четем идентични доклади. По въпросите на съдебната реформа няма никакъв напредък и това е посочено съвсем справедливо. Не е решен въпросът с главния прокурор и възможността той да влияе на ВСС. Докладът отчита и като напълно несполучлив опита на ГЕРБ да създаде механизъм за контрол над него. Може би дори и умишлено ГЕРБ се опита да създаде фигурата на „прокурор на прокурора“ със съзнанието, че това е противоконституционно и предложението ще бъде отхвърлено“, смята още Петър Витанов.

 

Недоверието на бизнеса и хората към съдебната власт и към механизмите, които са създадени за борба с корупцията, са особено притеснителни.  

 

„Не можем да говорим, че имаше стратегия за борба с корупцията, след като всички виждаме „инхаус поръчките“ и във ВИК-сектора, и в „Автомагистрали“. 85% от стопанските субекти в България казват, че имат проблем с корупцията. 80 % от хората усещат наличието на корупционни практики“, каза още той.  

 

Петър Витанов обърна внимание и на констатирания проблем с начина, по който се правеха закони от мнозинството. Тема, по която БСП е алармирала многократно. 

„Тарикатлъците, с които законите се променяха в последния момент чрез преходните и заключителните разпоредби, не са останали встрани от вниманието на нашите партньори“, каза Витанов. 

 

Що се отнася до бъдещето на докладите, Витанов е на мнение, че следващото правителство трябва да даде ясни сигнали, че иска промяна и е в състояние да я направи.

 

„Двама министри в служебния кабинет направиха повече отколкото ГЕРБ в цялото си управление. Те поставиха сериозно въпроса за работата на главния прокурор, за функциите на Висшия съдебен съвет и дори за необходимостта от Бюрото за защита на свидетели. Оказва се, че нямаме защитени свидетели. Как тогава да очакваме ефективно правосъдие. И в същото време са направени 51 промени в Закона за съдебната власт и 18 промени в Закона за обществените поръчки“, констатира Витанов. 

 

Според Петър Витанов шансовете за сформиране на правителство изглеждат по-големи. 

„Виждам сближаване между политическите партии по важните за обществото теми – от социалната политика до здравната тема“, каза Витанов и уточни, че БСП е партия, която не взима еднолични решения и предстои партийният форум в неделя да реши дали левицата ще подкрепи правителство на „Има такъв народ“. 

 

БСП не се обижда и от факта, че не попада в групата на т.нар „партии на протеста“.

„Дори е хубаво, че БСП не попада в тази категория, защото тя е създадена преди 130 години, не на протеста, и ще продължи да съществува и след него. Неоспорим факт е, че БСП беше единствената реална опозиция на ГЕРБ през последните 10 години“, каза още Петър Витанов. 


За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/


.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4106 |21.07.2021 Петър Чолаков: Гешев остава непоклатим, но да не бърза да си отдъхва . 0| 3115 |21.07.2021 Петър Витанов: Брюксел и Вашингтон действат като доброто и лошото ченге, но шамарите са същите . 3| 9050 |20.07.2021 Адв. Петър Славов: ВСС ще затвори темата за Гешев максимално бързо . 18| 18941 |17.07.2021 Петър Волгин: Не можеш да твърдиш, че си най-последователният борец срещу статуквото и да предложиш такъв кабинет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads