Реклама / Ads

 

4| 3494 |01.09.2021 НОВИНИ

Витанов към ЕК: Защо държите очите си затворени за спазването на върховенството на закона в България

.
Петър Витанов
Страхува ли се Комисията твърде много да бъде директна с някои държави-членки и да посочи ясно недостатъците във върховенството на закона, с които те се сблъскват? Този въпрос отправи евродепутатът Петър Витанов, ръководител на делегацията на българските социалисти в ЕП, към Европейската комисия след днешното заседание на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE). На първото заседание на комисията за новата парламентарна сесия еврокомисарят по правосъдие Дидие Рейндерс представи последния Доклад за върховенството на закона, който ЕК публикува през юли.

„Докладът е изпълнен с описателни твърдения и безсмислена статистика, но не видях подходящ анализ, изводи, в които да се посочват причините за случващото се, както и реална оценка за ситуацията. В настоящата си форма докладът на Комисията е безполезен, защото можете да получите по-добра информация и анализ за състоянието на върховенството на закона в държавите–членки дори ако прочетете „Политико“, казва Витанов.

 

„Къде е коригиращият механизъм, мерките, предложени или наложени от Комисията, за да се подобри положението?”, пита още той.  

 

Петър Витанов обръща внимание и на факта, че докладът от 2021 г. преповтаря този от 2020 г. в голяма част. Същевременно се цитират резултати от последните проучвания на Евробарометър, показващи изключително ниско ниво на доверие на българските граждани в правосъдната система.

 

„Комисията се опитва да звучи оптимистично и да използва възможно най-мек език, за да не обиди никого. Според вас оценката на българските граждани ли е погрешна или тази на Комисията? Защото очевидно и двете не могат да бъдат верни едновременно“, казва още социалистът.

 

Петър Витанов е на мнение, че в Доклада има и съществени пропуски.

 

„Не видях и споменаване на мащабните протести, които се проведоха през последната година. Хиляди български граждани излязоха на улицата с искане за справедливост, демокрация и върховенство на закона. Някои от тях бяха жестоко бити от полицията и едва наскоро видяхме от непоказвани видео-записи, колко брутално е действала полицията. А за Комисията всичко това е „постепенен процес“. Защо държите очите си затворени за случващото се в България?“, пита Петър Витанов.

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/


.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 32| 3295 |01.09.2021 Проф. Витанов: Вече не се возим на ферари към пика на COVID, направо летим към него със самолет . 40| 8556 |30.08.2021 Цвета Кирилова обясни защо иска за стане президент: Знам коя съм. Знам къде отивам . 17| 19864 |29.08.2021 Срещите на Трифонов с лидерите на партиите от протеста се състояли в офиса му, защото той не ходел никъде другаде . 6| 21876 |29.08.2021 Бивш главсек на МВР: Политиците няма да разрешат МВР да бъде силно, защото не обичат да им гледат в канчетата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ