Реклама / Ads
0| 4814 |17.04.2020 НОВИНИ

Петър Витанов: Сега ли бяха нужни припряни действия по пакет „Мобилност“?

.
Петър Витанов
„Наистина се надявах, че в тези тежки дни на пандемия европейските институции ще потърсят начин как ефективно да се борят със заразата и да ограничат разпространението й, а не припряно да предприемат действия по финализирането на процедурата по пакета „Мобилност“.
 

Много съм разочарован от решението на Европейския съвет от миналата седмица с една безпрецедентна писмена процедура да се приключи на първо четене  законодателството по Пакета и да се премине към следващата фаза.“, заяви ръководителят на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент Петър Витанов в ефира на телевизия БСТВ.

 

„Първо, защото няма абсолютно никакво отношение към пандемията. Второ, защото икономическата обстановка след това ще бъде изцяло променена. Едни от най-засегнатите фирми са в сферата на транспорта и туризма, а те ще бъдат допълнително изтощени финансово, ще се изправят пред отчайваща ликвидна криза и липса на средства. Точно тогава ще трябва да им бъде помогнато. А сега се демонстрира опит ударно, форсмажорно да се въведат правила, които допълнително ще ощетят източноевропейските компании.“, подчерта Витанов.

 

Той обърна внимание и на предприетите от българска страна действия по за ограничаване ефекта от взетите от Европейския съвет решения. По неговата и на колегата му Андрей Новаков инициатива, с включване и на останалите евродепутати от Транспортна комисия  /Илхан Кючук и Ангел Джамбазки/  е изпращатено писмо до председателя на ЕП с настояване  да не се анонсира приетото решение по Пакета. Такова анонсиране е за сведение на ЕП, но с него започва да тече срокът за второто четене на законодателното предложение.  

 

„Според нас е необходимо първо ситуацията да се успокои, да бъде направен анализ на състоянието на бранша и тогава да се предприемат мерки, които да укрепят  фирмите, а не те да бъдат доразорявани. Опитваме се да осуетим случващото се, или поне най-малкото да вразумим западноевропейските си колеги, за които в този момент уж е изключително важна европейската солидарност.

 

Стремим се по „Мобилност“ да бъде разработена оценка на въздействието и тогава да се предложат нови изменения. Нямам съмнение, а има и доклади на KPMG и други авторитетни компании, които казват, че в сегашния си вид приетото ще увеличи празните курсове, ще засили финансовата тежест върху компаниите, ще оскъпи стоките.“, допълни евродепутатът.


.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4047 |16.04.2020 Петър Витанов: Да помислим за нещата, които ни обединяват . 6| 4381 |15.04.2020 Проф. Витанов: Отслабят ли се мерките по Великден, COVID-19 си поема дъх . 11| 6935 |12.04.2020 Д-р Петър Марков: Не знаем истинското ниво на заразяване в България . 5| 4132 |12.04.2020 Калоян Паргов: Сега е време за единение

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads