Реклама / Ads
0| 4160 |20.01.2017 НОВИНИ

Петя Първанова: 18 бежанци от Харманли - с наказателни производства

.
Центърът в Харманли до голяма степен е възстановен след бунта. Около 400 бяха лицата, за които беше установено, че са участвали активно в протестните действия. За 18 от бяха образувани наказателни производства, трима са непълнолетни и са с мярка „подписка”, останалите са в ареста. Това информира Ппетя Първанова.
Средната месечна цена на ден за изхранване на бежанец е 3,50 лева без ДДС, тоест 4,20 лв. с ДДС, поясни шефката на Агенцията за бежанците..

„В агенцията съм назначила специалист, който да следи за храненето – от момента на заявяване до момента на термичната обработка на продуктите”, каза още Първанова.

За тази година редствата за храна са осигурени от фонда „Убежище, миграция и интеграция” и са в размер до 7,8 млн. лева. Това зависи от броя лица, които ще са настанени в центровете, директорът на ДАБ.

Центърът в Харманли до голяма степен е възстановен след бунта, посочи Първанова.

Възстановени са прозорците, столът и кухнята работят отново. Остава да се ремонтира едно хале, уточни тя.

Около 400 бяха лицата, за които беше установено, че са участвали активно в протестните действия. За 18 от бяха образувани наказателни производства, трима са непълнолетни и са с мярка „подписка”, останалите са в ареста.

В момента в центъра в Харманли се намират около 2050 души. Общо бежанците в центровете в страната са 3998.

В рамките на проверката сме предоставили документите. Доколкото ми е известно прокуратурата е извършила проверка на основание на акт на АДФИ, последващият контрол е от АДФИ. Така Първанова коментира обвинението на прокуратурата срещу бившия главен секретар на Агенцията за бежанците Златко Александров.

Припомняме, че прокуратурата обвини Златко Александров - бивш главен секретар на Държавна агенция за бежанците при Министерски съвет за умишлена безстопанственост, от която са последвали значителни щети за агенцията в размер на 22 459 лв. Досъдебното производство е образувано след като главният прокурор Сотир Цацаров се самосезира по публикация в медиите. От юни до сега са разпитани 30 свидетели и е назначена икономическа експертиза. Разследването е установило, че на 11 юни 2015 г. Александров е бил упълномощен от председателя на Държавна агенция за бежанците да представлява агенцията в качеството й на възложител на обществени поръчки. В нарушение на Закон за финансово управление и контрол в публичния сектор и на длъжностната си характеристика, Александров не е положил достатъчно грижи за управлението и запазването на повереното му имущество, от което са последвали значителни щети за ДАБ в размер на 22 459 лв. На 2 декември 2015 г. бившият главен секретар е взел и подписал решение за откриване на процедура на договаряне без обявление, за възлагане на обществена поръчка за доставка на хранителни продукти. Те били за настанените в териториалните поделения и в местата за настаняване на чужденци в София, Баня, Харманли и Пъстрогор. Установено е, че към момента на вземане на решението за откриване на процедурата от Александров, не е била налице необходимост от доставянето на над пет тона телешки салам, тъй като към този момент такива хранителни продукти са били налични в складовете на ДАБ. По същото време е отчетено и намаляване на броя на настанените лица в териториалните поделения и в местата за настаняване на чужденци. Установено е още, че доставеният колбас, за който ДАБ са заплатили сумата от 21 298,27 лв., е със срок на годност 4 март 2016 г. Поради неговата негодност за консумация след изтичане на срока, на 19 април бил унищожен.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3730 |19.01.2017 ООН финансира 340 000 бежанци в Европа . 0| 4018 |18.01.2017 Набедиха училищен директор, че дава подслон за бежанци . 0| 3673 |18.01.2017 Бежанците в Белград: Българските полицаи не са добри-бият, ритат, взимат пари . 0| 3805 |17.01.2017 Бившият главсек на Агенцията за бежанците с обвинение заради салами

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads