Реклама / Ads
0| 3367 |19.05.2022 НОВИНИ

Петков: Никой не може да ни извива ръцете. САЩ: Протягаме ви ръка в момент, в който Русия затръшна вратите

.
Кирил Петков
Беше нужно да покажем, че има диверсификация и че никой не може да извива ръцете на демократичния свят. Това каза министър-председателят Кирил Петков по време на бизнес закуска с Американската търговска камара.
 

„Ние сме част от една общност – на демократичните държави. В момента имаме безпрецедентна криза, която видях в Украйна от първо лице. Ние влязохме преди 150 дни с обещанието за антикорупция. Това, което не знаех, е, че всъщност антикорупцията е и ограничаване на чужди влияния върху България, и по-точно от Русия. Едни хора са готови както да предадат националния си интерес, така и да предадат факта, че обществените ресурси трябва да бъдат използвани за обществени нужди. Нашата задача е да продължим битката срещу корупцията, защото тя се оказа по-голяма от националната битка. Тази битка може да бъде загубена ако бъдем отцепени един по един. Това е на ниво Европа, на ниво България-САЩ, на ниво НАТО“, категоричен бе той.

 

Премиерът благодари за подкрепата, която страната ни е получила при спрените доставки на газ от Русия. По думите му България е изпълнявала коректно договора си, но „беше решено като политически инструмент да бъде прекъсната (газовата връзка)“. По думите на Петков освен общите военни стратегии на НАТО, страните членки трябва да мислят и за обща логистична стратегия.

 

„Протягаме ръка на България в момент, в който Русия затръшна вратите си пред нея“, каза от своя страна помощник-държавният секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси Карън Донфрид.

 

„По време на посещението на министър-председателя във Вашингтон вицепрезидентът Харис изрази своята висока оценка за силното партньорство и приятелство между България и САЩ. Тя благодари на премиера за подкрепата на България за Украйна“, обясни тя.

 

Помощник-държавният секретар на САЩ припомни думи на Петков за това, че са гарантирани доставките на втечнен природен газ от Щатите. И заяви: „Ние протягаме ръка на България в момент, в който Русия затръшна вратите си пред нея“.

 

Помощник-държавният секретар заяви, че САЩ продължават да „съживяват“ европейските си съюзи и партньорства, като подчерта по-голямата сила на работата заедно. „Нашият ангажимент с ЕС, НАТО, ОССЕ и други партньори е от особено значение за успеха и просперитета“, категорична бе тя.

 

Донфрид посочи решителността на Щатите да работят за Европа и за мира по целия свят. „Целта ни е страните в региона да се развиват по своя евроатлантически път и да допринасят за това единство“, обясни тя, като уточни, че Украйна се е оказала тест за този принцип.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 35593 |18.05.2022 Експерт назова следващата „свещена дата“, на която Путин може да обяви анексирането на украински територии . 0| 3373 |17.05.2022 Министър Йорданова: КС ще потвърди, че парламентът може да закрива съдилища . 0| 3201 |17.05.2022 Ветото на Ердоган за членството в НАТО може да се преодолее, смята президентът на Финландия . 0| 4186 |17.05.2022 Проф. Иво Христов: На парламента можем да напишем: „Каква я мислѝхме, каква станá“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads