Реклама / Ads
0| 4282 |30.05.2022 НОВИНИ

Петков получил „топла покана“ за членство в „Обнови Европа“, но недоумява как с хора от „Магнитски“ ДПС ще са част от групата

.
Кирил Петков Източник: БГНЕС
Министър-председателят Кирил Петков твърди, че официално е получил „топла покана“ партията му „Продължаваме Промяната“ да стане част от семейството на европейските либерали – „Обнови Европа“. Той е присъствал на среща в Брюксел заедно с част от ръководителите, сред които френския президент Еманюел Макрон и нидерландския премиер Марк Рюте.
 

Премиерът обаче недоумява как ДПС изобщо са част от формацията: „Аз бих задал въпросите какво ДПС трябва да направи, за да се чувства, че е част от този нов стандарт? Как биха оправдали хора от „Магнитски“ да са на първите редове на парламента, за да са те част от тази група? Да кажат къде се виждат като бъдеще в Европа. Ние знаем къде сме. Не може в България да сме с нулева толерантност към корупцията, а в Европа да си затваряме очите“.

 

„Ние, за да сме вътре, трябва да има ясни правила, че хора, които са с висок риск от корупция, не трябва да са там. Въпросът е да вдигнем на ново ниво европейските партии. Макрон и Рюте казаха, че това ще е Европа без корупция, Европа на правилата, на закона“, отбеляза Петков.

 

„Не трябва да се говори на база ДПС като партия, въпросът е кои са хората в ДПС, какъв е стандартът, който ДПС ще има у себе си, за да са част от тази нова формация. Те имат сериозни въпроси, на които трябва да отговорят, ако искат да са част от „Обнови Европа“, допълни Петков.

 

Според него същото ще се случи с ЕНП – „и те биха задали въпроси за партия като ГЕРБ“.

 

„Много е приятно, когато видите хора като Макрон, Рюте, Александър де Кроо от Белгия, Ксавие Бетел от Люксембург – да бъдат около една маса. Те ми казаха: „Много се радваме вие, от страна на „Продължаваме Промяната“, да сте част от нашето семейство“, разказа министър-председателят.

 

„Като партия ние си имаме Изпълнителен съвет, не сме еднолично дружество, ще обсъдим заедно поканата, ще видим отговора на тези въпроси. Искам да видим реалните стандарти. Но либералните партии в Европа се обновяват. Този клуб изглежда логичен за „Продължаваме Промяната“, коментира Кирил Петков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3455 |30.05.2022 Кирил Петков очаква ЕС да забрани вноса на петрол от Русия, но с изключения за България . 0| 11301 |30.05.2022 Румен Петков: Национална телевизия подложи себе си и зрителите на просташка манипулация и лъжа . 0| 3340 |29.05.2022 Здравният съветник на Петков получил заплахи заради COVID-19 . 0| 4175 |28.05.2022 Стефан Янев не харесвал Кирил Петков и като министър, но си траел

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads