Реклама / Ads
8| 3100 |17.02.2022 НОВИНИ

Петков след критиките на Радев: Всички чакаме цените да паднат. Нещата се движат в правилната посока

.
Кирил Петков
Всички чакаме много бързо да се случат нещата – цените да паднат, мораториумът да отпадне. Много се радвам, че новите членове в КЕВР са големи професионалисти и абсолютно независими хора. Чакаме в следващите две седмици да представят своя разчет. За мен нещата се движат в правилната посока.
 

Така министър-председателят Кирил Петков отговори на поредната критика от страна на президента Румен Радев, че времето за анализи изтече, а хората вече искат резултати.

 

„Следим какво прави правителството, така че да поевтинее тока и газа и да има адекватни компенсаторни механизми за бизнеса. Има нови хора в ръководството на енергетиката, но къде са резултатите? Хората не ги усещат, а време няма. Всеки ден е ценен, увеличава се риска от фалита и загуба на пазари“, заяви по-рано днес държавният глава.

 

„Фактът, че февруарските сметки акумулираха държавните помощи от януари и декември – всички видяха разликата. Това ще се случи и в март. Работи се целенасочено, но разбира се, всеки един от нас иска нещата да се случат по-бързо“, отвърна Петков.

 

„В Министерство на енергетиката дава всичко от себе си и вярвам, че с новите назначения ще постигаме много по-добри резултати, отколкото досега“, каза още той.  

 

Относно намаления бюджет на Министерството на правосъдието, Петков коментира: „Бюджетът е разчетен до какъв лимит може да имаме дефицит. Обсъди се, че 20 млн. ще се вкарат в наука при младите учени в БАН. Иновациите са бъдещето на България. Бюджетът на прокуратурата и сега е доста голям, особено за нивото на правосъдие, което получаваме“.

 

По отношение на протеста на „Възраждане“ през следващата седмица и информацията за подготвяни провокации, премиерът уточни:

 

„Цялото правителство също иска да се махне зеления сертификат, изчакваме само рискът да падне от здравната система, но те са нетърпеливи и ще дойдат на протест. Това е една сравнително малка група от хора, но има една голяма група от хора, по наша информация, която идва и ще бъде включена в този протест само за да показва несъгласие с българското правителство. Част от криминалния контингент от различните райони на България ще бъдат включени, за да се опитат да направят провокация“.

 

По-рано днес министър-председателят участва в срещата на членовете на Европейския съвет. Държавните и правителствените лидери обсъждаха ситуацията между Русия и Украйна.

 

„Разговорът беше информативен. Имаше отделни доклади от президента Макрон и Олаф Шолц, германският канцлер, който разказа за срещата си с Путин. Европа иска да предаде две съобщения – че всички сме заедно и не може да има разделение в общата ни позиция. Другата – продължаваме да използваме всички дипломатически инструменти за деескалация на напрежението“, обясни Петков.

 

Твърда подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на Украйна е общата позиция, изразена тази сутрин по време на срещата на българския премиер Кирил Петков и френския президент Еманюел Макрон, които разговаряха преди началото на срещата на евролидерите в Брюксел за напрежението между Русия и Украйна.

 

„Имах разговор президента Макрон, бяхме само двамата и даже закъсняхме за Съвета, но обсъдихме много важни теми – изчистването на корупцията, оправянето на съдебната система. Поговорихме за възможно сътрудничество в посока инфраструктура“, добави премиерът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3170 |17.02.2022 ”Алфа рисърч”: Доверието към кабинета ”Петков” остава високо, но расте и скептицизмът . 5| 13109 |17.02.2022 Проф. Дичев: Докога ще удържи Петков? Ако някой се готви за четвърти поред избори, нека си каже . 11| 4073 |17.02.2022 Европрокуратурата разследва престъпна група в България за измама с еврофондове . 18| 17884 |17.02.2022 Колко плащаме за едно прокурорско преследване по гешевски. Ягода, но и Тарантино

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads