Реклама / Ads
12| 4228 |08.02.2016 НОВИНИ

Т. Петкова: Приоритет е удължаване живота на 5-и 6-и блок на АЕЦ

.
Теменужка Петкова
По удължаването на живота на 5-и и 6-и блок на АЕЦ „Козлодуй“, министър Теменужка Петкова увери, че това е основен приоритет на правителството. „Имаме много добър диалог с нашите руски партньори. Срещаме съдействие от руска страна“, каза още тя по БНТ.
 
За да се проведат заседанията на междуправителствената комисия между България и Русия бе нужно да има диалог. В последните години работата й бе прекъсната, но ние я подновихме. Проведохме вече няколко заседания. Постигнали сме договорености по важни теми. В работната група по енергетика не е имало напрежение, обясни министърът.

Теменужка Петкова увери още, че се работи много усилено в посока на диверсификацията на газовите източници. Тя напомни, че газовият коридор с Гърция трябва да е готов в средата на 2018 г. „Тази тема беше предмет на обсъждане по време на междуправителственото заседание и руската страна. По време на заседанието руската страна беше започната с намеренията ни“ Според плановете е страната ни да се превърне в газоразпределителен център на Балканите. „От правна гледна точка се консултирахме и с ЕС. От страна на Русия има коректност по отношение на газовите доставки. Те бяха уведомени, че ще разчитаме и на руски газ“, добави Петкова. „Всички очакваме първия сондаж от блок „Хан Аспарух“ в Черно море, призна министърът на енергетиката.

„И се надяваме до края на февруари да имаме яснота дали има газ в Черно море. Това би бил най-добрият начин за диверсификация на страната ни. Има сериозен интерес и се надяваме всичко да е успешно“. „Енергийната борса вече работи от 19 януари в реално време. БЕХ има ангажимент да осигури определени количества електроенергия. Паралелно с процеса по либерализация на електроенергийния пазар, очакваме ЕЦБ да представи модела за пълната либерализация у нас. Но първо трябва да се дефинира понятието „енергийно бедни“. Работим съвместно и със социалното министерство“, заяви министър Петкова.

Относно опасенията за намаляване на заплатите на работниците в Мини Марица-изток, Теменужка Петкова заяви: „Темата със свиването на разходите е много важна. В средата на месец юли беше издадена заповед за съкращаване на административните разходи с 10%. Няма основание за притеснение. Това няма да засегне работниците“.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4101 |14.01.2016 5-и блок на АЕЦ трябва да си иде, но ще искат удължаване на живота му . 7| 4404 |11.12.2015 Битовата престъпност била приоритет на МВР . 5| 4329 |10.12.2015 Калоян Паргов: Очевидно децата на България не са приоритет на ГЕРБ . 14| 5656 |01.12.2015 Т. Петкова: Токът ще поскъпва, но плавно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads