Реклама / Ads
14| 5654 |01.12.2015 НОВИНИ

Т. Петкова: Токът ще поскъпва, но плавно

.
Теменужка Петкова
След пълната либерализация, която ще бъде факт в началото на 2016 година, се забелязва тенденция на леко повишаване на цената на електрическата енергия. Опитът показва, че след това цените на енергията падат до нивата преди либерализацията, което означава, че пазарът е изиграл своята роля да бъде най-добрият регулатор.
 

Това заяви в предаването „Тази сутрин” министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Няма основания електроенергията да поскъпне с 30 на сто след либерализацията на пазара от догодина. Никой не може да предвиди каква ще бъде точната цена, защото тя ще се определя от търсенето и предлагането, допълни енергийният министър. По думите й, доставчиците на ток ще се конкурират така, че да осигурят на потребителите най-добрите цени.

 

Тя допълни, че се работи по това повишаването на цената да се случи максимално плавно и постепенно, което е и съветът на Световната банка.

Основен ангажимент в този процес на държавата ще бъде да се погрижи за една немалка група български потребители, които могат да се определят като енергийно бедни, за да могат те да поемат цените на тази либерализация, каза още министърът.

 

Смисълът на либерализацията е, че няма да има трима доставчици на електроенергия, а много повече. Цената на тока ще бъде такава, каквато я определи пазарът, а хората ще могат да избират доставчиците на ток, поясни министър Петкова.

 

Няма причина да се притесняваме за доставките на газ. Имаме дългосрочни договори за доставка и за транзит, каза министърът и допълни, че БЕК и Министерство на енергетиката имат разработен превантивен план за действие, 441, 8 млн. куб. метра газ е количеството, което има в Чирен в момента.

 

Проектът Южен поток беше спрян от страна на Европейската комисия през юни 2014 година, със съмнения за нарушения на европейското законодателство и тази процедура не е приключила, съобщи енергийният министър.

Тя допълни, че тръбите за проекта продължават да стоят на пристанище Бургас, дружеството „Южен поток - България" продължава да съществува, докато не чуем от Газпром техните планове.

 

БЕК и Газпром са взели решение за минимизиране на разходите и съкращаване на персонала. Разходите ще бъдат съкратени максимално, съобщи министърът.

Сред нашите основни приоритети е да се диверсифицират източниците и маршрутите за доставки на природен газ, каза още Теменужка Петкова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4301 |25.11.2015 Петкова: Няма риск за нашата газопреносна мрежа . 1| 4424 |30.10.2015 Вижте къде ще спира токът . 0| 4585 |23.10.2015 Вижте къде ще спира токът . 2| 4067 |22.10.2015 КЕВР: От 1 ноември токът за бизнеса поевтинява

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads