Реклама / Ads
1| 7831 |05.11.2021 НОВИНИ

Пик на магнитната буря днес, домът пази като Фарадеев кафез

.
Смущението на магнитното поле, което се очакваше за днес ”порасна” до сериозна магнитна буря с К индекс 7 от 9-балната скала. На територията на България достигнатите стойности са по-ниски и до момента не превишават К=6. Очаква се пикът на бурята да е днес и в следващите два дни постепенно да затихне.
 

Полярните сияния ще се наблюдават и на по-ниски ширини (до около 50 градуса г.ш.). Възможно е да има смущения в комуникациите и навигационните системи.

 

Нестабилното земно магнитно поле ще се задържи най-малко 2-3 денонощия, според Националния институт по Геофизика, Геодезия и География към БАН.

Бурята е започнала през нощта на 4 ноември. Днес вече индексът на геомагнитна активност, който се снижаваше към спокоен след изригването в края на октомври, почти веднага се е повишил до 7 (при максимум 9). Това съответства на магнитна буря от трето ниво по 5-степенна скала. Вероятността да бъдат достигнати известните максимуми обаче е не е голяма.

 

Магнитните бури са силни смущения на геомагнитния фон на Земята. Те са резултат от мощно изригване на плазма от Слънцето, при което се отделя огромно количество енергия. Когато тази енергия достигне магнитното поле на Земята, настъпват смущения в радиовръзките и в живите организми. Все повече учени са убедени, че слънчевата активност влияе на психическото и физическото здраве на хората.

Магнитните бури могат да влияят на настроенията, емоциите и поведенческите модели при хората. Пиковете на геомагнитната активност се свързват с повишена тревожност и други психични проблеми.

Влиянието на магнитните бури усещат най-силно възрастните и хората с отслабена имунна система, както и страдащите от сърдечно-съдови, неврологични и храносмилателни заболявания.

Магнитните бури влияят отрицателно върху съня, апетита и концентрацията. Ефектът от магнитните бури върху здравето може да се сравни със силно физическо натоварване или лек грип.

Здравите хора обикновено нямат оплаквания от геомагнитните смущения. Най-добре е да останете в дома си, който играе ролята на Фарадеев кафез* и предпазва от влиянието на бурята в немалка степен.


.
Деманстрация с Фарадеев кафез, който защитава от електромагнитни атаки...

 

Планетарният Kp индекс е мярка за смутеността на земното магнитно поле. Той се дава в относителни единици, които варират от 0 до 9 в зависимост от смутеността на полето. Виж скалата горе.

 

Стойността на индекса Kp се определя от данните на 12 геомагнитни станции, разположени в северното и южното полукълбо на Земята. Резултатите се публикуват след изтичането на календарния месец. За целите на оповестяване на заинтересуваните инстанции и на цялото общество съществуват методи за определяне на приблизителна стойност на индекса, т.е. на смутеността на земното магнитно поле във всеки текущ момент. Поради факта, че аномалиите в земното магнитно поле се причиняват от слънчевия вятър - потоците заредени частици, които се изхвърлят от Слънцето и които, навлизайки в земната атмосфера предизвикват токове и от там - вариации на магнитното поле на Земята, съществува възможност да се определи степента на смутеност на земното магнитно поле от параметрите на слънчевия вятър. Това се оказва възможно поради наличието на текущи данни получавани от стационарен спътник извън земната атмосфера Advanced Composition Explorer (ACE). Разработената от колектив на Геофизичен институт - БАН методика позволява да се изчисли една приблизителна оценка на индекса Kp наречена Kpm по тези данни, които са достъпни всеки 15 минути, която се публикува автоматично в настоящата Интернет - страница. Доверителният интервал на тази стойност при вероятност 50% е 0.63. Публикува се и прогнозната стойност за следващите 6 часа от текущия момент. Прогнозата се изчислява на базата на поведението на геомагнитната активност през изминалите две денонощия по метода на Винер - Хопф.

 

Геомагнитната активност е мярка за смутеност на земното магнитно поле в глобален мащаб и се представя с Kp - индекс. Стойности под 4 означават спокойно състояние, стойности между 4 и 5 - активно, над 5- магнитна буря.

 

Състояние в момента: АКТИВНО. Тричасов индекс - 4
През последните 24 часа: БУРЯ. Максимален тричасов индекс - 8

 

-------------------------------------------------

 

*Фарадеев кафез - затворена заземена метална клетка, която блокира външни статични и нестатични електрически полета. Наречен е на английския учен Майкъл Фарадей, който открива свойствата на този вид устройство през 1836 г.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2945 |13.10.2021 Остава облачно днес, но валежите спират . 2| 3196 |11.10.2021 Пускат топлата вода в София днес, а парното - до края на седмицата . 0| 3328 |27.08.2021 Очакват ни валежи и гръмотевици и днес, и през почивните дни . 0| 2869 |23.08.2021 Топло днес, в средата на седмицата се разхлажда

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads