Четвъртък, 21 Февруари 2019, 06:41
Frognews
1| 3135 |26.04.2018

Писаха тройка на държавата за грижите й за децата

.
Среден успех 2,88 получава държавата в грижата за децата според годишния доклад на Националната мрежа за децата, който бе представен в пресклуба на БТА във Враца, съобщи националната телевизия.
Това е най-ниската оценка, която институциите получават за работата си и политиките си за децата, от началото на изготвянето на доклада преди 7 години от Националната мрежа за децата, съобщи регионалният координатор за Северозападна България на организацията Айлин Барсанова.

Годишният доклад "Бележник 2018: Какъв е средният успех на държавата в грижата за децата" се подготвя от експерти в съответните области върху данни и факти, предоставени от съответните институции, допълни тя. В него се разглеждат 25 поети от държавата ангажименти в 5 области - правата на детето, семейна среда и алтернативни грижи, здравеопазване, образование и правосъдие.

 

Според специалистите най-тревожни през последните години са липсата на напредък в усилията за намаляване на детската бедност, системните проблеми в социалната сфера и системата за закрила на детето, както и липсата на целенасочена политика в подкрепа на семействата и родителите.

 

При представянето на годишния доклад говорителите на Националната мрежа за децата отбелязаха недостатъчната координация между институциите, които често работят "на парче" и без синхрон помежду си. Забавя се реформата в правосъдието за деца, като бе отбелязано, че законопроектът за противообществените прояви на малолетни и непълнолетно отново изчаква реда си в парламента. Минимални са инвестициите и подкрепата на професионалистите, работещи с деца, както и за тяхното обучение и повишаване на капацитета им.

 

В "Бележник 2018" най-ниска оценка 2,53 получава от експертите областта "Семейна среда и алтернативни грижи". Според експертите, системата се фокусира върху децата в риск, като липсва концепция на благосъстоянието на всички деца и родители. Айлин Барсанова цитира един от участниците в изготвянето на доклада, който пита толкова ли са много децата в България, че да не можем да се погрижим за всичките. Най-високата оценка е за здравеопазването - 3,19, като експертите отчитат напредък в намаляването на детската смъртност. През 2016 г. по този показател се отчита най-ниското равнище в цялата демографска статистика в България, но същевременно то остава два пъти по-високо от средното на Европейския съюз.

Годишният доклад на Националната мрежа за децата за втора година е съпроводен от така наречения "Малък бележник 2018". В него са отразени оценките от допитването на 189 деца и 156 възрастни, както и от онлайн анкета с участието на 252 души. Днес документите на Мрежата, в която влизат 150 неправителствени организации, ще бъдат внесени в Народното събрание, Министерския съвет и отговорните институции в грижите за децата.

Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания. Моля, подкрепете ни.
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Изписаха от „Пирогов” детето, ранено при автобусната катастрофа 0| 3330 |20.04.2018 . Проф. Иво Христов: Корупцията е скелетът на държавата ни 4| 4774 |19.04.2018 . Институтът за пътна безопасност кастри Борисов за нехайството на държавата 7| 4411 |16.04.2018 . Изписаха един от пострадалите при катастрофата с автобус 1| 3990 |15.04.2018

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах