Реклама / Ads
6| 4664 |27.11.2014 НОВИНИ

Писанчев: В момента нямаме директна терористична заплаха за страната

.
Владимир Писанчев
В момента нямаме директна терористична заплаха за страната. Това заяви председателят на ДАНС Владимир Писанчев пред журналисти в парламента след изслушването му в НС. По отношение на изслушването, Писанчев посочи, че е обяснил на народните представители за операцията.
 
„Задаваха ми най-различни въпроси, най-различни мнения, противоположни. Бях обвинен в лаконичност. Мисля че всеки имаше възможност да изкаже мнението си”, коментира той, предаде Фокус. Писанчев добави, че е направил всичко възможно да убеди депутатите за необходимостта от тази акция.

Запитан за опасността от радикален ислям, той подчерта, че има опасност, защото има конфликт, който се разраства. „Има такава опасност, защото имаме конфликт, който се разраства. Имаме реална заплаха, с която трябва да бъдем много внимателни. В момента конкретни заплахи за държавата няма”, обяви той. По думите му, като цяло обстановката се напряга с всеки изминал момент и държавата трябва да реагира – институционално и законодателно. „ДАНС сама по себе си не може да се противопостави на тази заплаха, както и останалите специални служби. Нуждаем се от анализ на ситуацията и стратегия”, заяви Владимир Писанчев.

На въпрос дали е щяло да има по-голям ефект, ако операцията е била забавена, според Писанчев единствено би довела до събиране на повече доказателства. „Но мисля, че имаме достатъчно. Освен това имаме доста материал за анализ”, обясни той.

„Не мога да навлизам в подробности. Бях обвинен за това в НС. Има следствие, вече е на ход Прокуратурата. Не мога да давам прекалено много подробности”, каза още Владимир Писанчев.

България е в център на сериозни събития. България се намира между две големи кризисни точки, които са дългосрочни и няма да свършат скоро. "Ние се нуждаем от много внимателна стратегия”, заяви Писанчев. Писанчев посочи, че са се опитали да направят превенция на нещо, което се опитва да се създава и смятат, че няма да е единственото. „Цялата държава трябва да направи анализ на ситуацията и стратегия за това какво правим между две кризисни точки. На практика в момента България започва да заема доста стратегическо място в Черноморския басейн”, подчерта Владимир Писанчев.

Запитан дали са обсъждали конкретни промени в Наказателния кодекс Писанчев обясни, че когато започне работата на комисиите, ще бъдат разгледани такива промени. „Обсъдихме само необходимостта от приемане на такова законодателство, тъй като в цяла Западна Европа се приема такова в момента”, посочи той и добави, че трябва да седнат, да помислят и да направят анализ на направеното в Западна Европа по този въпрос и да се види как може да го адаптираме към нашето законодателство.

Писанчев каза още, че не са обсъждали темата за подновяване на ислямския център.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4382 |26.11.2014 Писанчев: Не е клетка на Ислямска държава, но можеше да бъде . 39| 8990 |22.10.2014 В. Рашидов: Някой в момента краде парите на вложителите в КТБ . 8| 4534 |16.10.2014 Симеонов: Нямаме претенции за участие в постове . 5| 5027 |03.10.2014 Ген. Войнов: Нямаме държава!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads