Реклама / Ads
0| 6479 |12.04.2022 НОВИНИ

Писателката Теодора Димова: Неплатените тролове на Кремъл

.
Теодора Димова
Миналата седмица една снимка се появи в безбройните сайтове за фалшиви новини, след което обиколи стотици лични страници във Фейсбук. Снимката е умишлен фалшификат, целящ да бъде приписан на противника. Хората, които се хващат на въдицата, не са никак малко. Имам и лични познати сред тези, които разпространяват този и подобни на него фалшификати. Повечето са образовани и интелигентни.
 

Затова се замислям коя е причината такива хора да се поддават на обидно елементарни манипулации.

 

Не само се поддават, а дори стават активни разпространители на фейк. Въпросът не е личен – първо, заради обществения мащаб и второ, заради повторяемостта на явлението.


.

Бронираната машина на малки парчета, а стъклата на сградите здрави


Въпросната снимка показва взривена руска бронирана машина и на два метра от нея сграда, чиято фасада и прозорци са непокътнати. Внушението е елементарно и директно – всички кадри, които гледаме по медиите, са манипулирани с фотошоп, както тази снимка. Тоест всичко, което ни показват официалните медии, е преувеличено, подменено, изкривено, фалшифицирано, режисирано, всичко е постановка. Само снимки като тази показват „голата истина“. А тя гласи, че руската военна операция върви спокойно, без разрушения и жертви, защото руската армия не стреля по граждански обекти, а всичко, което ни показват, е манипулация на украинците и на американците, които целят да представят освободителната руска армия като агресор. Което от своя страна пък означава, че истинският виновник за войната са украинските нацисти… но чрез фабрикуването на подобни фотошопове те се саморазобличават.


В коментарите следват шеги, които се израждат в цинизъм – коя е тази фирма, която произвежда толкова здрави прозорци, дайте телефона на тази фирма. Следва надпревара по остроумие в тази посока. Никой не се чувства конфузно, че това остроумие е на гърба на хилядите убити, на хилядите бежанци, на които не само прозорците са счупени, но домовете им са превърнати в руини. Защото нали няма нищо такова, всичко е украински фотошоп, с който единствено можем да се повеселим. И веселието се отприщва! Танц върху пресни гробове!


Убиват се не само хора, убива се естественото и възвишено човешко чувство на състрадание към страдащия.


Един човек бил нападнат от разбойници, които го пребили до смърт. По пътя край него минали един свещеник и един църковен служител, но само го погледнали и отминали. Един чужденец се смилил над непознатия, превързал раните му и го отвел до близката странноприемница, където оставил пари да се погрижат за него до пълното му излекуване. Това е една от най-познатите и въздействащи притчи в Евангелието. Добрият самарянин е сред най-насърчителните примери за човечност. Коментарите на хиляди хора под фотошопа внушават точно обратното – жертвите не заслужават състрадание, жертвите заслужават съдбата си. Не е виновен агресорът, виновна е жертвата, защото го е предизвикала. Жертвата не е обляна в кръвта си, всичко е червена боя за пред камерите. Разрушенията са холивудски декор, знаем, че американците са майстори на тези неща.


Не преувеличавам във възмущението си. Коментарите под фалшивата снимка са в този дух. Ако някой мисли, че предозирам, може да ги потърси и да се увери лично. Бездушието и цинизмът са в стихията си.

 

Когато има манипулация, се задава въпросът: кой има интерес? Всички коментатори на здравите прозорци са убедени, че манипулацията е украинска, тоест всичко, което гледате на телевизорите и лаптопите си е украинска манипулация. На никой от остроумните шегаджии не му минава през ум, че полза от фалшификата има другата страна. Образно казано, по-вероятно е фотошопът да е произведен в Мосфилм, а не в Холивуд. Защото внушенията, които отправя, ползват именно Кремъл. Щом прозорците са здрави, значи взривеният танк е декоративен. Кадрите, показващи разрушения – също. Няма разрушени градове. Няма убити мирни граждани. Няма бежанци. Няма трупове по улиците. Нали в огледалото за обратно виждане се забелязвало, че един труп си мръднал ръката. Значи статисти са налягали по улиците.


С търсачката не може да се стигне до първоизточника на тази снимка. Появява се в множество сайтове-еднодневки, създадени специално, за да разпространяват фалшиви новини. Коментарите под фалшификата са копи-пейст – бронираната машина на малки парчета, а стъклата на сградите здрави. Подобен на този кадър не се открива – фотошопът е специално създаден в единствен екземпляр. Разбира се, няма информация къде и кога е заснет, кой е авторът му. А всички тези характеристики задължително трябва да притежава всеки достоверен кадър. Това е условието, за да бъде публикуван в сериозните издания и да бъде приет от сериозните хора. Това са критериите на проверената информация.


Хиляди са кадрите от жестоката война срещу Украйна с посочени автор, място, дата и първоизточник. Освен това са с висока резолюция, така че могат да бъдат разглеждани детайлите. Срещу многобройните кадри с проверена достоверност, които гледаме на огромните екрани на телевизорите си, се противопоставя един дребен фейк. Шегаджиите подлагат на съмнение автентичната информация, а се доверяват на елементарни фалшификати. От тях правят дори генералните си заключения и обобщения. Накрая ги поръсват с вулгарни шегички. Нека пак да напомня – тези хора са образовани и в някаква степен интелигентни.


Наричам тези хора неплатени тролове.


С платените тролове сме се сблъсквали всички. Моя приятелка с фино чувство за хумор се похвали неотдавна, че получила оферта за трол: „Ето че най-после получих покана да стана трол! Отнема само 20 минути на ден, за да спечелите лесно 50–200 евро. Можете да работите в свободното си време. Моля, свържете се с…“ Под нейния пост много приятели споделяха, че също са получавали подобни покани. Не са малко пари, „работата“ не е трудна, мнозина се съблазняват. Да разпространяваш лъжи е безсъвестно занимание, но ако човек няма проблем със съвестта, 50–200 евро не е лоша сума.

 

Но моята тема е за неплатените тролове. Като онези стотици или хиляди хора, които разпространяват една фалшива пропагандна снимка, с което обслужват най-грубите пропагандни цели на Кремъл. И го правят, без да получават стотинка. За спорта. Или от заблуда. Или от глупост. Или от наивност. Или от вярност към Русия. Или от омраза към България. Или от всичко това.


Пропагандата работи по изпитани научни правила. Съзнанието на хората предварително се миксира да не може да разпознава истина от лъжа. Това е таргет-групата, към която се насочват подобни снимки, подобни статии, подобни сайтове, към които се обръщат подобни „анализатори“. Изглежда елементарно, но иска системна работа. Тези, които вършат тази работа, получават не 50–200 евро, а доста повече. Много повече. Но вложените в тях средства впоследствие „се избиват“ от неплатените тролове.

 

Теодора Димова, Портал Култура

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 18621 |05.04.2022 Теодора Димова: Ка-за-чок . 0| 2842 |08.03.2022 Теодора Генчовска ще посети Молдова, евакуират българи с правителствения самолет . 0| 3175 |20.02.2022 Теодора Генчовска: 11 души са в неизвестност, 7 от тях са българи . 0| 3458 |10.02.2022 Теодора Генчовска: Страната ни ще продължи да подкрепя искането на българите в Северна Македония

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads