Реклама / Ads
74| 8204 |18.02.2012 НОВИНИ

Писмо на Първанов смути дебата в столетницата

.
Неочаквано писмо от доскорошния президент Георги Първанов нажежи страстите на втория соцпленум за годината. В деня, в който стана ясно, че уставът на БСП куца и че пак трябва да бъде ремонтиран, Първанов постави редица други въпроси като новозавърнал се член на партията.
 

 

 

Писмото, отправено към Националния съвет, привидно съдържа повече въпроси, отколкото констатации за състоянието на българската левица. В него обаче наред с хипотезите, Първанов излага и известни критики към ръководството й. В увода си бившият държавен глава дава ясна заявка за участие в отчетно-изборната кампания на БСП, която вече е в ход.

 

Акцентите му пък започват „право куме в очи” с темата за следващите парламентарни избори. Първанов смята, че победата на социалистите на вота трябва да е несимволична, а убедителна.

 

„Какви са параметрите на новата лява алтернатива? В състояние ли е БСП да наложи в дневния ред на българската политика темата за ограничаване и преодоляване на неравенството, която е ключова за редица граждански общности?”, пита още Първанов червените.

 

Той обаче не спира дотук и очертава в писмото си и една от хипотезите, за които соцлидерът Сергей Станишев също предпазливо говори – евентуално лявоцентристко коалиционно управление. Президентът е убеден, че левицата трябва да дискутира този въпрос още сега, а не постфактум, заради компромисите, които биха й се наложили да направи.

 

Освен вътрешнопартийните чуденки, в писмото си Първанов прави и препратка към критиката на Станишев, че не приема начина, по който президентът подхожда към част от проблемите.

 

„Предвид продължаващите агресивни атаки против мен, смятам за необходимо в срещите си с хората да продължа да информирам за работата на институцията и да отстоявам политиките, които съм провеждал досега”, казва Първанов.

 

Обръщението си към Националния съвет той е изпратил вчера, а днес бе прочетено не от шефа на БСП, а от секретаря Евгений Узунов.

 

Иначе някои от червените таяха надежди Първанов да присъства лично на пленума. Като гост, защото се оказа в последния момент, че той няма право да е там като член и че някой е заблудил Станишев за тълкуванията на устава. Всъщност като бивш председател на партията, Първанов е по право само делегат на конгреса.

 

Темата за устава пък бе извънредно вкарана като точка на заседанието. Социалистите решиха, че са необходими промени и че тази работа трябва да бъде свършена преди 48-ия конгрес, на който се очаква да бъде избран следващият лидер на БСП. Работна група ще се занимава с ремонт на устава, но конкретните параметри не са известни. Засега е ясно само, че действащият документ създава проблеми и неясноти около избирането на редица ръководни постове.


Вече е ясно и че 48-ият конгрес ще се проведе на 19 и 20 май в зала 1 на НДК. До тогава трябва да приключи и отчетно-изборният цикъл на партията, който засега, според социалистите върви по план.

 

Конгресът ще приеме три политически документа – за алтернативите на кризата и бъдещето на страната, за способността на левицата да отстоява политиките си, както и за следващите избори, заради което БСП ще отправи и публичен апел.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 56| 9302 |16.02.2012 В. Лечева: Сергей да остави БСП в силните ръце на Първанов . 66| 6175 |15.02.2012 Решено: Анкетна комисия ще разследва действията на Първанов и Марин . 162| 26579 |15.02.2012 Проф. Вучков: И Първанов, и Станишев мрат да станат премиери . 40| 4960 |08.02.2012 Комисия подхваща помилванията на Марин и Първанов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads