Реклама / Ads

1| 4514 |12.12.2020 НОВИНИ

Пламен Данаилов: Дали великият ре-старт, който ни представиха не е: „Скъпи Дядо Коледа, бях много ….. и искам още….!“

.
Пламен Данаилов
Великият ре-старт! През лятото на 2020 г. ни беше представена идеята за по – добро и по – светло бъдеще! Всички знаем, но аз ще продължа да повтарям, че:

1. България е най – бедната страна в ЕС!
2. България е страната с най – ниски доходи в ЕС!
3. България е страната с най – висока смъртност в ЕС!
4. България е страната с най – къса продължителност на живот, в целия ЕС: средно 75 год., при средна продължителност от 81 год. за ЕС 28!
5. България се оказа, че е страната с най – ниски резултати от проведени тестове за функционална грамотност сред учениците на целия ЕС!
Всички сме съгласни, че така не може да продължаваме!
Какво ни предложи планът за ре-старт?
Как ще се измерят резултатите от това предложение?
Кой трябва да осъществи тези промени, този ре-старт?


Дали това, което ни представиха, не бе писмо от типа: „Скъпи Дядо Мраз (пардон Дядо Коледа), бях много ….. и искам още….!“


По отношение на икономическото възстановяване и наваксване на изоставането не бе представено нищо, абсолютно нищо! Включително, интерактивното 40 минутно обръщение на един сърдит чичко, което трябваше да е представяне на план за възстановяване!
Всичко предложено изглежда като една добре подредена схема за „усвояване“ на едни пари!


Да, целта на фискалните стимули /парите, които държавата ще вкара в икономиката/ е да предостави средства в ръцете хората, които средства те да харчат и така колелата на всички икономически сектори да се завъртят. Това на теория ще доведе до по – ниска безработица, по – високи доходи и оттам до по – добро качество на живот.
Но така ли се случва у нас?


Парите, доколкото ги има, които държавата отпуска, стимулират ли икономиката на България?
Краткият отговор е НЕ!


Безработицата се увеличава за периода март – ноември 2020г. със 140 хил. души, които трайно са загубили работата си! Заплатите в частния бизнес не се увеличават!
А би трябвало увеличените държавни разходи да постигнат точно обратния ефект!
Да, с инфраструктурни проекти може да се ускори икономическото възстановяване, но когато са дадени над 4,5 млрд. лева на една държавно дружество (Автомагистрали) и то ги разпределя без ясни критерии и меко казано непрозрачно, резултатът е ясен! А той е за едни хора има последни модели скъпи автомобили и нови къщи, а за други остава да се редят на опашки пред бюрата по труда и да се надяват на социални помощи.


Но когато хората са без работа и не печелят пари, те не допринасят за икономическия растеж. Това трябва да се разбере от икономическия и финансовия министър.
Ние всички искаме по – добри пътища, по – чист въздух, по – добра природа.
Дори и най – големите противници на държавните разходи ще се съгласят, че е по – добре да получиш нещо срещу тези пари отколкото нищо.


Затова трябваше да ни се представи конкретен план, с решение на конкретни проблеми и предложение за конкретни проекти, които държавата да финансира. Само чрез прозрачност може да се получи одобрение на по – голяма част от обществото. Само така може ние всички да знаем какво ще получим срещу нашите пари!


Парите трябва да се насочат към образование, иновации и конкурентоспособност! Само за пример! Преди 2-3 дни бе пусната на пазара нова компютърна игра от полска компания, разработчик на компютърни игри. И ако за много от вас това изглежда несъществено, то помислете върху следното число. Тази компютърна игра ще донесе на разработчиците не по – малко от 1 млрд. евро! Това е само една компютърна игра ….
Инвестициите в образование водят до създаване на високо образовани хора, оттам до разработване на продукти с висока добавена стойност, оттам до по – високи заплати, оттам до – високо качество на живот!


В заключение, през 2021 година ще има избори и следващите, които ще управляват държавните финанси и икономика ще разполагат със сума не по – малка от 250 - 300 млрд. лева. Тази сума държавните пари, насочена към приоритетните сектори за икономиката като иновации в здравеопазване и образование ще доведе до значими положителни икономически промени в живота в България!

 

Икономистът Пламен Данаилов, ФейсбукРеклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 20| 3554 |10.12.2020 Проф. Константинов: Да се обмисли дали изборите да не се проведат в два дни . 27| 5291 |08.12.2020 Пламен Данаилов: Планът за възстановяване е ББ. Но не Бойко Борисов, а ”Батко и Братко” . 2| 3301 |08.12.2020 Петима пострадали след меле край Шумен . 7| 3024 |07.12.2020 До 29 декември ЕАЛ решава дали ще даде зелена светлина за употреба на ваксините

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ