Реклама / Ads
0| 3035 |31.05.2022 НОВИНИ

Пламен Данаилов: В никоя друга страна в ЕС не се правят компенсации като в България

.
Пламен Данаилов Източник: стопкадър, Nova News
Този тип компенсации, които се случват тук, не се правят в никоя друга страна в ЕС. Полагаме максимални усилия, за да запазим конкурентоспособността на бизнеса. Това заяви зам.-министърът на енергетиката Пламен Данаилов относно исканията на бизнеса и обещаните мерки за компенсирането му заради скъпия ток.
 

„За вчера, например, цената на електроенергията беше една от най-ниските в целия Европейски съюз“, отчете той в ефира на Nova News.

 

„Държавната ТЕЦ „Марица Изток 2” на няколко пъти през годината пусна дългосрочни договори от по 6 месеца. Цената, на която ги пусна, беше между 50 и 70 лв. по-ниска от борсата в Унгария, която е най-голямата за продажба а електроенергия в региона. Нито една от българските фирми не участва на тези търгове, надявайки се, че цената за „ден напред” ще е по-ниска,. отколкото, ако си купи дългосрочен договор. Всички тези дългосрочни договори бяха изкупени от чуждестранни търговци“, коментира зам.-министърът на енергетиката.

 

Самият той не разбира недоволството на бизнеса, като по думите му правителството прави „свръхусилия цените за бизнеса у нас да са по-ниски“.

 

„Нежеланието за участие в тези търгове и искането да участват само в „ден напред“ води до това, че трябва да бъдат компенсирани“, категоричен бе Данаилов.

 

Относно приетия в Министерски съвет План за въвеждане на еврото у нас, той заяви: „Спазваме коалиционното си споразумение. Това, което се случи, беше в негово нарушаване. За първи пък се видя такова гласуване в Министерския съвет – 10 на 7 гласа „против” – т.е. малко напук беше наложено нещо, което го няма в Коалиционното споразумение. В него пише, че след направен анализ, едва тогава ще се пристъпи към Плана“.

 

Пламен Данаилов коментира и възможните варианти да се получава отстъпка от 25 ст. за литър гориво на бензиностанциите за физически лица.

 

„Има няколко предложени варианта как да се получава. Всичко това е административно много трудно. Всички оператори на бензиностанции трябва да бъдат регистрирани като администратори на лични данни, което е тежък процес и няма да заработи. Ние от ИТН сме предложили всяко физическо лице да получава отстъпката директно на касовата бележка. Бензиностанцията веднага я изпраща до НАП, така работи системата. В рамките на края на отчетния период, когато се подава декларацията за ДДС, тази отстъпка бензиностанцията я получава като намаление за внасянето за ДДС“, посочи той и добави: „Не виждам как с това може да се злоупотреби, освен да не се съберат касовите бележки и да се издаде фактура. Тук е моментът за контрол“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3155 |26.05.2022 Пламен Абровски: Ползата от нулевото ДДС за хляба е никаква . 0| 3509 |25.05.2022 Пламен Данаилов: Трябва да се спре с даването на средства на всеки, който изреве . 0| 3071 |23.05.2022 Пламен Абровски: Трудно ще останем без хляб, но колко ще струва? . 0| 3166 |18.05.2022 Пламен Абровски: Защо няма намаление на ДДС за плодове и зеленчуци?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads