Реклама / Ads
4| 3858 |05.01.2021 НОВИНИ

Пламен Данаилов: Непрозрачно се изхарчиха милиарди през 2020 година

.
Пламен Данаилов
Интересна година беше. Това е годината на държавните дългове и на държавните помощи в световен мащаб. България най-малко помогна на своите бизнеси и граждани по време на пандемията. Затова страната ни ще приключи с едни от най-малките дефицити. Това каза икономистът Пламен Данаилов по 7/8 ТВ.
 

2020 г. е интересна, защото България за първи път изостави фискалната дисциплина, която следваше. Правителството си гласуваха октомври да могат да харчат повече. Декември постигнаха рекорд. През декември изхарчиха 8 млрд. лева, при средно 3, 5 млрд. на месец. Със сигурност тези пари не се дадоха, за да се подпомогнат хората. Държавните финанси се харчат ударно, защото идват избори.

 

Харчат се за проекти. Това е стара и лоша традиция. Нарочно се пестят пари. НАП са събрали повее пари, отколкото беше планирано. Правителството можеше да даде отсрочка за плащане на данъци на бизнеса и гражданите.

 

Непрозрачно се харчат едни милиарди тази година. Но тази година надминаха всички рекорди. Това е нещо, което трябва да се промени. Бизнесът трябва да знаят как да излязат от тази криза. България е страната с най-ниски доходи в ЕС, с най-ниски пенсии. Това е страната с най-висока смъртност и най-ниска продължителност на живота.  Парите са за това, за де преодоляват тези проблеми.

Ваксините не са безплатни. Ние всички ги плащаме. Безплатно е сиренето в капана за мишки.

 

Ние сме на прага на нова икономическа революция. Коронавирусът ускори процесите. Променя се начинът на правене на бизнес. Ние от страната на печелившите и губещите ли сме, зависи от предприемчивостта на бизнеса и от управляващите.  Ние може да останем на същото ниво, като чакаме да се качим в последния вагон. Или ще направим трансформация. Дигитализацията я чакаме години, а в нея бяха налети милиарди.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 43| 6815 |31.12.2020 За ЧНГ прокуратурата предаде на съд Пламен Бобоков за върхове на стрели . 11| 5820 |23.12.2020 Пламен Данаилов: Министърът на икономиката или не знае какво прави, или хвърля прах в очите на хората . 1| 5412 |12.12.2020 Пламен Данаилов: Дали великият ре-старт, който ни представиха не е: „Скъпи Дядо Коледа, бях много ….. и искам още….!“ . 27| 6256 |08.12.2020 Пламен Данаилов: Планът за възстановяване е ББ. Но не Бойко Борисов, а ”Батко и Братко”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads