Реклама / Ads
5| 7932 |11.10.2021 ИНТЕРВЮ

Пламен Данаилов пред Фрог: НС трябва да намали данъците за работници и служители

.
Пламен Данаилов
Това, което може да направи Народното събрание, е намаляването на данъци за работниците и служителите, включително чрез въвеждане на минимален необлагаем доход, за да подпомогне всички, като остави повече разполагаем доход на хората. Това предложение направи пред Фрог нюз икономистът Пламен Данаилов от ИТН, като мярка за преодоляване на периода на галопираща инфлация. Ето какво още сподели експертът по темата:
 

-        Г-н Данаилов, преди няколко месеца във Ваше интервю за Фрог Вие говорихте за настъпващата инфлация. Днес вече всички коментират високите цени на горива и стоки. Какви са мащабите на инфлацията в момента?

 

- Настъпващата инфлация е предсказуем процес. Последните 18 месеца сме свидетели на безпрецедентно „печатане” на пари от всички основни централни банки. Това засилва търсенето и когато няма насрещно предлагане, цените се увеличават. За съжаление, високите цени на основни стоки и горива водят до сериозни финансови проблеми за фирмите, защото е изключително трудно да прехвърлят повишението в цените на произвежданите от тях продукти. Това, за икономиката като българската, която е сравнително най-енергоемката и най-ресурсоемката икономика в Европа, води до нива на инфлация над средните за ЕС. Тази висока инфлация „изяде” голяма част, ако не и цялата, от повишението на заплатите през последните месеци.

 

            - Докога цените ще „хвърчат“ нагоре“ и кои стоки и услуги очаквате да поскъпнат най-много?

 

- В момента наблюдаваме два вида инфлация: ценова и стокова – ценовата се изразява в покачване на цените, а стоковата в намаляване на количеството стоки, които купуваме за едни и същи пари. Цените ще продължават да се покачват, докато не настъпи успокояване на пазарите на електроенергия, природен газ и горива. Ако погледнем световните пазари, това успокоение се очаква през следващата година. Повишението на цените на енергията влияе пряко или косвено на почти всички стоки и услуги. Това, което пряко ни касае всички нас, като потребители, са цените на хранителните стоки. Всеки, независимо от полученото увеличение на заплати и пенсии, със сигурност усеща колко по-малко продукти купува от ден на ден. За да се спре този процес, е необходима намеса на държавата.

 

-        Какви са основните причини за този рязък скок на цените? Можеше ли да бъдат туширани?

 

- В икономиката действат няколко основни показатели. Един от тях е този на търсенето и предлагането. Когато стимулираш само търсенето, очаквано цените се покачват, защото предлагането не може да отговори на търсенето. Има как да се отговори на повишените цени. Начините са държавата да предостави допълнителни средства на хората и бизнеса или държавата да намали данъците за хората и бизнеса, или комбинация от двете. Аз лично съм привърженик на това да се намалят данъците, като особено внимание се обърне на стимулирането на инвестициите и на данъчните и административни облекчения. Това ще даде възможност фирмите да инвестират във високоефективни производства, които изискват по – малко енергия, давайки на бизнеса възможност да повиши възнагражденията на работниците и служителите. По отношение на цените на ел. енергията, колегите от енергийния ни екип в лицето на г-н Иван Хиновски и г-н Благой Голубарев първи представиха набор от 18 мерки за отговор от страна на държавата. Тези мерки други колеги, от други политически партии вече повтарят пред всички медии.

 

-        Как при тази инфлация ще оцеляват хората на заплата и пенсионерите? А какво ще правят тези, които живеят под прага на бедност? В България броят им не е никак малък. Какъв съвет като икономист ще им дадете, как да планират разходите си, за да оцеляват?

 

- Аз съм оптимист, че трудностите ще бъдат преодолени. За да се случи това, е нужна много работа, качествена работа. Това, което може да направи народното събрание, е намаляването на данъци за работниците и служителите, включително чрез въвеждане на минимален необлагаем доход, за да подпомогне всички, като остави повече разполагаем доход на хората. Въвеждане на семейно подоходно облагане също ще помогне да се справим с нарастващите цени. Част от тези мерки могат да се осъществят още сега с приемането на бюджета за 2022 г., както и на промените в данъчните закони. Възможни са и други краткосрочни мерки, най – вече, свързани със стоките от малката потребителска кошница. Да не забравяме, че нашето предложение за пенсии, което беше прието с актуализацията на бюджета, е декември месец минималната пенсия да стане 370 лева, както и пенсионерите да продължат да получават надбавка от 50 лева на месец. Финансирането на тези мерки от държавния бюджет е възможно- първо чрез намаляване на корупционните харчове от държавата. Второ, чрез ефективно използване на всички възможности за инвестиране на европейските средства. За следващите години ще получим между 50 и 60 млрд. лева по различни програми.

 

Въпроси на Катя Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 9568 |07.10.2021 Мирослав Николов пред Фрог: Бухалката продължава. Кадрите в правосъдната система са същите . 12| 7537 |06.10.2021 Мартин Заимов пред Фрог: Не е важно просто да се състави правителство, а накъде отиваме . 11| 12160 |30.09.2021 Петко Цветков пред Фрог: В кризата с „Вера Су“ лъсна абдикацията на държавата от важни за обществото дейности през последните 12 г. . 27| 11306 |29.09.2021 Адв. Людмил Рангелов пред Фрог: Прокуратурата не може да търси наказателна отговорност на Петър Илиев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads