Реклама / Ads
0| 3317 |04.07.2022 НОВИНИ

Пламен Данаилов: Ще получим с 10% по-малко по Плана за възстановяване заради Асен Василев

.
Пламен Данаилов
Категорично лошото финансово управление на държавата е причината ИТН да напуснат управляващата коалиция. Това посочи пред БНР икономистът от редиците на Слави Трифонов Пламен Данаилов. Защо, пита Данаилов, приходите за месец май тази година са с 4% по-ниски от предходната? Според него Асен Василев не си е свършил работата като финансов министър и затова страната ни ще получи с близо 600 млн. евро по-малко пари по Плана за възстановяване.
 

"Ще получим с 570 млн. евро по-малко. Тук има обективни причини, защото спадът в БВП през 2020 и 2021 не е толкова голям, колкото е първоначално отчетено. Тук беше ролята на министъра на финансите да договори тези средства да останат за България", посочи Данаилов. 

 

"Министърът на финансите Асен Василев дължи отговори на защо приходите за май 2022 г. са с 4% по-малко от май 2021 г.? Защо НАП не работи така, както трябва да работи".

Пламен Данаилов предупреди, че стопанската инициатива намалява в бизнеса:

 

"Наистина българската икономика расте като иднос, но това е свързано с конюнктурни факти - високите цени на електроенергия и войната в Украйна. Държавата не намери възможност да инвестира в нашата икономика. Не се създадоха предпоставки за инвестиция и оттам за развитие на бизнеса. За 5 месеца на годината сме изпълнили само 10% от капиталовите разходи. Когато държавата се отдръпва и не инвестира в икономиката, това е ясен сигнал към бизнеса и той също не инвестира".

 

По думите му Кирил Петков и Асен Василев “действат по един непарламентарен начин”, по който се опитват да си осигурят власт “на всяка цена”. Той определи като неясна и без конкретни ангажименти програмата, с която ПП търсят подкрепа за създаване на ново правителство.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3289 |21.06.2022 Проф. Пламен Киров: Служебният кабинет на Румен Радев е готов . 0| 6194 |14.06.2022 Стефан Янев изрита Пламен Моллов от „Български възход“ . 0| 5075 |14.06.2022 Анализаторът Пламен Димитров: Радостин Василев е нужен на премиера Петков като депутат, а не като министър . 0| 3726 |12.06.2022 Пламен Шалъфов, ПП: До две седмици народът ще знае дали ще има ново мнозинство в парламента

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads