Реклама / Ads
6| 3897 |06.01.2022 НОВИНИ

Пламен Павлов: ДАНС да разпита шефа на „Булгаргаз“! Върти цялата държава около собствени интереси, за да запази мястото си

.
Пламен Павлов Източник: стопкадър, Евроком
С цялата отговорност казвам, че този човек /бел. ред. – шефът на „Булгаргаз“ Николай Павлов/ наистина трябва да бъде подложен на някакво обследване. Върти цялата държава около някакви негови интереси, само за да си запази мястото.
 

Това каза в предаването „Честно казано с Люба Кулезич“ по „Евроком“ енергийният експерт и шеф на Българската газова асоциация Пламен Павлов, който разкри детайли от договора за доставка на газ от Азербайджан.

 

„Всичко това, което става, ако не е смешно, то е много смешно. Истина е, че аз вече два пъти посетих ДАНС по тяхна покана. Предполагам, че някой друг също трябва да посети, много пъти обаче, ДАНС. Този, който казва, че има „остро писмо“ – изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов. Самият енергиен министър Александър Николов заяви, че такова писмо няма. Той каза, че са в прекрасни отношения с президента Илхам Алиев, с премиера, с министъра на енергетиката на Азербайджан – всички са добронамерени. Шефът на „Булгаргаз“ вече няколко месеца хвърля нелепици и лъжливи твърдения“, каза той и даде пример с отговори на въпроси, извадени от сайта на дружеството:

 

„Първият въпрос е: „Защо България получава само част от договорените количества?“ и той е отговорил, че азерите не искат да им ги предоставят. С цялата отговорност казвам, че този човек наистина трябва да бъде подложен на някакво обследване. Върти цялата държава около някакви негови интереси, само за да си запази мястото“.

 

„Според Държавния митнически комитет на Азербайджан за последните осем месеца България е получила едва 150,7 млн. кубика газ на цена 149 долара за 1000 кубика. Просто толкова са заявили. При 300 долара Гърция е взела 424 млн., Турция при 137 долара за 1000 кубика – 7,3 млрд., Италия при 279 долара е получила 3 млрд. За какво говорим? Какви търговски тайни? Това са официални данни, това са дългосрочни международни договори. „Булгаргаз“ е могъл да вземе 850 млн. по 149 долара на 1000 кубика“, изчислява експертът.

 

Той припомни, че през 2019 година „Булгаргаз“ отказаха да получат количество природен газ, което се добиваше по договора за концесия на „Петрокелтик“ в „Галата“: „Това количество беше по-евтино, по-калорично. После се появи друг конкурентен търговец и го купи на много по-добра цена за тях, малко по-висока от „Булгаргаз“. Няма никаква логика. Излиза, че „Булгаргаз“ работи за някаква друга страна“, заяви Пламен Павлов.

 

„Сега, и да искаме, ние не можем да получим повече от това, което е заявено. Тези количества, от които сме се отказали, в момента се реализират в Италия. Не знам дали могат да ни благодарят, там играта е приключила“, обясни той.

 

„Тези много експерти, които се наредиха, начело с Борисов, с Делян Добрев, с Атанасова, като говореха небивалици, днес министърът каза, че няма такова писмо, както те твърдят. Задачата беше подобна на тази с чекмеджетата – не защо се налага тази информация да бъде осветена пред правителството, а откъде я имат“, смята експертът и допълни: „Към нас се обърнаха партньори от Румъния, които казаха: „Абе, вие отказвате един газ, дайте, помогнете да го вземем ние“. Ние по договори имаме право да го вземем от друга точка. И от Сърбия го търсиха, и от Румъния го търсиха“.

 

Шефът на Българската газова асоциация смята, че промяната задължително трябва да започне от регулаторните органи.

 

„КЕВР веднага трябва да бъде преструктурирана. Там има една колективна безотговорност на всички. Никой не отговоря за нещо конкретно, а всеки се меси във всичко. Ето примера – 29 декември утвърждаваме цена, после я увеличаваме на 1 януари. Това няма никакво обяснение. На всяка цена трябва да е направи опит да няма никакъв квотен принцип на формиране на регулаторния орган, защото сега той е независим за парламента и правителството, а зависим от някой, който стои зад кулисите. Задължително трябва да се извърши оперативен и финансов одит на „Булгаргаз“. Сега по закон го прави БЕХ, но трябва да се намеси правителството, а може би парламентът. Трябва да се направи независим одит.

 

Тогава ще излязат много неща. Важен е и оперативният одит – кой даде мандат да подпишат тази нова ценова формула с „Газпром“, която ни вкара в целия този театър? След това идва кой ще бъде управител и т.н., което трябва да се случи на конкурсен принцип. Там не могат да попадат случайни хора. Как дойде Николай Павлов в „Булгаргаз“, с какъв парашут падна? Какъв експерт е той? Ами Делян Добрев какъв енергиен експерт е? Тези хора трябва да бъдат отстранени от нашия сектор. Конкурсен принцип във всичко – това за мен е решението“, категоричен бе Пламен Павлов.

 

„Тотално сме в обсада. Толкова години е трупано, навсякъде е обрасло. Цялата тази завладяна държава трябва да бъде разградена и да се започне отначало“, завърши той.  




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3503 |06.01.2022 Откриха убит 40-годишен мъж в санданско село . 13| 3364 |06.01.2022 Пламен Георгиев пак се жалва, изкарва се чист като „момина сълза“ . 10| 5155 |05.01.2022 ДАР, ДАНС и ДАТО минават под контрол на премиера . 4| 3284 |05.01.2022 Външно: Освободихме Пламен Георгиев, за да оптимизираме квотата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads