Реклама / Ads
0| 11213 |27.04.2022 ИНТЕРВЮ

Пламен Павлов пред Фрог: Проблемът е голям, не разбирам спокойствието. Засегнати ще са индустрии, болници

.
Не разбирам какво е това спокойствие в управляващите по въпроса със спрения газ от Русия. Явно не разбират за какво става дума. Вярно е, че отоплителният сезон е към края си, но един от сериозните проблеми стои пред животновъдните предприятия. Те трябва да поддържат температурите си. Огромен проблем има при индустрията, която ползва природния газ в оригинал - торовите заводи, стъкларски заводи, “Стомана” - Перник. Огромен е проблемът с тези болници, които са директно присъединени към мрежите и ползват газ.
 

Това заяви пред ФрогНюз Пламен Павлов, председател на Българската газова асоциация. 

 

Ето и цялото интервю:

 

Господин Павлов, какво означава спирането на доставките на газ от Русия за България? Имаме ли въобще алтернатива? Правителството обяснява, че има план, но какво ще се случи? 

 

Полската национална компания PGNiG има собствен терминал в северозападна Полша и има сключен договор с Катар за наем на един от техните танкери за втечнен газ. Полша освен това изгради газопровод, който свързва Варшава със системата на Литва. Около 40% от газа на полша се внансяше от Русия. 

 

Ситуацията у нас каква е? Над 90% от газа, който тече по тръбата “Турски поток” е руски. Няма връзка с алтернативни източници. Терминалът, който чакаме в Александруполис, ще стане 20224 - 2025 г. вероятно. Нямам идея какво е спокойствието на министър Николов, който сутринта направи този брифинг на фона на двамата директори на “Булгаргаз” и “Булгартрансгаз”. Бяха голяма картинка. Такова спокойствие не може да се обясни.

 

Защо? 

 

Вярно е, че отоплителният сезон е към края си, но един от сериозните проблеми стои пред животновъдните предприятия. Те трябва да поддържат температурите си. Огромен проблем има при индустрията, която ползва природния газ в оригинал - торовите заводи, стъкларски заводи, “Стомана” - Перник. Огромен е проблемът с тези болници, които са директно присъединени към мрежите и ползват газ.

Необяснимо ви е спокойствието?

 

Имам чувството, че в момента тези хора, които управляват държавата, не разбират къде са попаднали и защо са там. От “Булгаргаз”, независимо от предложението за разкриване на сметка в евро, което да се превалутира всеки ден в зависимост от курса на рублата на Московската борса, са платили по сметката по стария договор като еврото е върнато съответно от “Газпром” и се оказва, че ние просто или го правим умишлено, или го правим за съжаление от това, че не разбираме. Не искам да използвам по-сурови епитети. 

 

Какво очаквате да се случи обаче? От целия ни разговор рабирам, че спокойствието на управляващите е необяснимо и на практика проблемът е много голям. Ако той е такъв, то какви ще са последствията? 

 

Тези хора явно не разбират за какво става дума. Това не е някаква тяхна фирма, не е частно семейство. Това е държавата на българите, която в момента е заложена на карта. Ние сме заложили цялата индустрия, животновъдството, нормалната работа на болниците, свързани с газ. Министърът каза - гарантирано е цялото количество, но не е ясно на каква цена. Нали разбирате, че ако някой доставя газ, но на цена, която е дълбоко неконкурентна спрямо европейските производители на същите торове или стъкларски продукти, те трябва да затворят производствата си. Като се осигури газ на някаква цена за болниците, отново ли ще се теглят кредити, които да плащат децата ни? 

 

България е първата страна на тръбата от “Газпром”. Ние получаваме природния газ, подаваме го към Турция, Гърция, Сърби, Унгария, Северна Македония. По тази тръба ще преминава газ за всички тези изброени държави. Тези хора наистина не разбират къде се намират. Взеха държавата на абордаж и си мислят, че ще продължават така. Това е немислимо.

 

интервю на Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 14823 |25.04.2022 Методи Лалов пред Фрог: Поредно нагло държание от Митрофанова. Тази жена трябва да бъде изгонена . 0| 37803 |21.04.2022 Елена Поптодорова пред Фрог: Трудно мога да си представя по-унизително и обречено състояние за България . 0| 5313 |20.04.2022 Адв. Величков пред Фрог: НС да обсъди въпроса с оръжията за Киев. Ту сме на килимчето, ту сме извън него... Несериозно е . 0| 35645 |15.04.2022 Михаил Екимджиев пред Фрог: Гешев е престъпник. Апелирам за стачки на адвокати и съдии

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads