Реклама / Ads
1| 4098 |16.06.2016 НОВИНИ

Планът „Станишев” с летящ старт в социалните мрежи

.
“Представете си студент, който завършва образованието си, но с години да не може да си намери постоянна работа. Представете си дете, което расте без нито една книга. Представете си младеж, който никога не е ходил на театър, опера или концерт. Не можем да останем безучастни към тази несправедливост". С Европейския План за младежта ние заявяваме, че е време да обърнем нова страница. Това заяви при старта на кампанията за Европейския младежки план в Брюксел лидерът на европейските социалисти Сергей Станишев.
 

Планът на Станишев обхваща 4 стълба: борбата с безработицата, повишаване на образователната мобилност, достъпът до култура и грижата за децата. Левите ще настояват Младежката гаранция – най-успешният инструмент за борба за младежката безработица, иницииран именно от социалистите – да получи допълнителни 20 млрд. евро финансиране до 2020 г. и да се превърне в постоянно действащ механизъм, а възрастовата граница да бъде вдигната до 30 г.

 

Социалистите предлагат европейската програма за образователен обмен Еразъм+ да обхване повече ученици от гимназиалното и професионално обучение. Сред смелите идеи е и създаването на “европейски културен чек”, съфинансиран от ЕС и страните-членки, за достъп до произведения на културата и културни събития, които да дадат възможност на повече млади хора да си купят книги, да отидат на концерт, да вземат уроци по изкуство и др. Планът предвижда също гарантиране на основни права на децата, живеещи в бедност, като достъп до образование, здравеопазване и здравословно хранене в училище.

 

Сред участниците в днешното събитие бяха Лаура Слимани, председател на младежката организация на ПЕС, Лорет Онкелинкс, вицепрезидент на белгийската социалистическа партия, Джон Кромбе, лидер на фламандската социалистическа партия и Тиебо Вебер от Евопейската конфедерация на синдикатите.

 

”Състоянието на Европа е тревожно, младите са разочаровани - те вече не вярват в проекта ”ЕС”. Затова потегляме на пътуване към по-добра Европа, която да стане двигателна сила, да носи надежда и да дава вяра на младите”, каза Станишев.

 

Лидерът на ПЕС очаква преговорите между европейските институции за Плана за младежта да започнат наесен. Дотогава социалистите ще се борят за подкрепа и на национално ниво. "Едно от първите публични събития ще е в България, да чуят младите за плана и да започне натиск", обяви Станишев. "Моят опит сочи, че само с разнопосочен натиск и към страните, и към институциите, се постига рeзултат", уверен е той.

 

Младите са уморени все да са в центъра на политически дебати, но никога нищо да не се случва. Ние сме най-квалифицираното поколение, но нямаме работа или заплатите са ниски. Така лидерът на фламландската социалистическа партия Джон Кромбе очерта проблемите, пред които са изправени младите в Европа. Той обаче е уверен, че промяната идва с мерките, които планът "Станишев" чертае. За него настоящата ситуация не е провал на младите, а на политиките.

 

Лорет Онелинкс - президент на младите европейски социалисти очерта и първите успехи на идеята на ПЕС - само за последните три години младежката гаранция е донесла 5000 работни места на младежи в Брюксел и стаж за 1000. 64% от стажантите после са били трайно наети. "Това носи надежда за всички", изтъкна Онелинкс. Според нея, 30% е спадът на безработицата сред младите в Брюксел от старта на мярката.

 

Планът "Станишев" пое с летящ старт и в социалните мрежи. Хаштагът за събитието превзе Туитър. С него обаче идва и специална награда - един от използвалите #Act4Youth, посочвайки един от стълбовете на плана, ще бъде възнаграден с екскурзия в Прага.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 4557 |25.01.2016 Планът на Станишев за младежта в Европа набира скорост . 3| 4477 |31.10.2015 Кристалина Георгиева: Планът „Юнкер” постигна значителен резултат . 6| 4570 |25.03.2015 Сергей Станишев: Планът Юнкер да заработи до юли . 10| 5293 |17.02.2015 Смърт за трима българи в Италия в "летящо" БМВ Х6

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads