Реклама / Ads
2| 4451 |12.07.2016 НОВИНИ

Станишев към Юнкер: Приоритет ли са младежите за ЕС, щом режете парите за тях?

.
Сергей Станишев
„През 2014 г. ЕК направи борбата с младежка безработица видим европейски приоритет, въвеждайки Младежка гаранция. Това е механизъм, предлагащ реални възможности младите хора да намерят работа. Твърдо съм убеден, че младите трябва да бъдат сред политическите приоритети на ЕС.
 

В някои държави Младежката гаранция показа, че по отношение на политиките за младежка заетост нещата могат да бъдат променяни. В област Брюксел, Белгия, тя доведе до 25% намаляване на младежката безработица. Десет нa хиляда младежи са се възползвали от схемите на Младежката гаранция във Франция. В Австрия, където Младежката гаранция действа вече няколко години, правителството е толкова  убедено в  ефикасността й, че възнемерява да направи механизма задължителен и за младите хора, които не не работят, не се обучават и не стажуват (NEETs) и са под  18 години.

 

В светлината на всичко това, искренно съжаляваме, че в проекта на Бюджет 2017 на ЕК „не са включени допълнителни ангажименти по отношение на Инициативата за младежка заетост” .“

 

Това заяви президентът на ПЕС в писмо до председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер и до комисаря по заетост, социални въпроси, умения и трудова мобилност Мариане Тисен.

 

Повод за писмото на лидера на социалистите стана разпространеният от ЕК предварителен вариант на Бюджет 2017, където парите за борба с младежката безработица са орязани.

 

„Младите не заслужават да бъдат бъдат извадени от европейските приоритети. Ние от Партията на европейските социалисти (ПЕС) старирахме инициативата за Европейски план за младежта, който да покаже, че ЕС се грижи за своите младежи, че е готов и има желание да инвестира в тях.

 

Искаме ясен ангажимент от страна на ЕС за подкрепа за създаване на работни места за младите хора. Искаме ЕС да се ангажира да осигури поне 21 млрд. евро допълнително до 2020 година за Младежката гаранция. Надяваме се, че ще ни подкрепите в усилията ни за  осигуряване на това финансиране,  започвайки с Бюджет 2017. Трябва да помогнем на младите да повярват, че имат бъдеще в  една просперираща и социална Европа.“, завършва писмото си Станишев.

 

Преговорите по Бюджет 2017 тепърва предстоят, а социалистите мобилизират левите премиери и евродепутатите от групата си в Европарламента. „Няма да се откажем от тази битка. Особено днес, след Брекзит, това е изключително лош политически сигнал. Нека стане ясно за кого младите са приоритет само на книга“, категоричен е президентът на ПЕС.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4391 |07.07.2016 На лидерска среща в Париж левите приемат Пътната карта на Станишев . 1| 4201 |03.07.2016 Станишев: Хората имат право да мразят политиката заради случилото се във Великобритания . 0| 4167 |01.07.2016 Станишев: Кандидатът за президент трябва да привлече и хора извън БСП . 8| 11096 |01.07.2016 Станишев: Местан е в някакъв телевизионен театър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads