Реклама / Ads
0| 6876 |28.12.2012 НОВИНИ

Плевен 2012-а: бомба за премиера и парашутисти в Коиловци

.
КПД на плевенската полиция не е от най-високите...
2012 година в Плевен започна със сексуални скандали. Учител бе принуден да напусне местната езикова гимназия заради обвинения, че е снимал с фотоапарат 12-годишни ученички. Сигналът дойде от родител на едно от сниманите момичета, който съзря нередност в любителско-фотографските напъни на преподавателя.
 
Пак по това време бе задържан и педофилът, който разпространявал в интернет порнографски материали с непълнолетни.

Цигански разправии в Левски пък пощуриха държавата. Полицейска операция и арести на ромски барони взриви махалата с огромните палати. В случая бе замесено и името на Цветелин Кънчев, който уж бил сред набелязаните жертви от левчанските роми - братята Георги и Васил Горанови. Скоро след това двамата бяха пуснати от ареста без мярка за неотклонение, защото обвиненията срещу тях се оказаха сгрешени. На този фон земеделски производител, обиран четири пъти за годината, бе посъветван от полицията сам да брани имота си.

Шестима души загинаха в пожари, трима бяха ранени, а огнеборците отчетоха зловеща статистика - все повече стават жертвите на огнената стихия, а причинените щети се увеличават. Кражбите в Мечка продължиха, а от апаши пропищяха и съседните села - Бръшляница и Коиловци. Възрастните и самотни хора в района години наред продължават да живеят сред заплахи, тормоз и непрестанен страх. И докато в Мечка бе осигурено видеонаблюдение и допълнително полицейско присъствие, се оказа, че един районен инспектор в Плевенско отговаря за три-четири села.

През тази година завърши сагата с блок "Тотлебен" 33. Превърнатият в гето и полуразрушен 16-етажен блок бе напълно опразнен от наематели заради неплатени рекордни сметки. Конструкцията е здрава, но сградата беше буквално опоскана от ромите. Засега пари за ремонт няма, а в блока е назначена охрана.

Зловеща пиар акция разигра здравната министърка Десислава Атанасова в плевенския дом "Майка и дете". Тя дойде в града по сигнал и само за един час "установи" сериозни нарушения в заведението. Така и не стана ясно кой е подал сигнала, но назначените проверки не успяха да потвърдят думите на Атанасова, че в дома едва ли не се извършват престъпления.

Темата за бездомните кучета не ни отмина и тази година. Оказа се, че в България човек може да гледа колкото си иска четириноги в дома си, независимо от ропота на съседи или от доказания риск за околните. Такъв е случаят с Мая Димитрова, която събира от улицата и "отглежда" в Згалево над 70 кучета. Въпреки съставените актове, въпреки доказателствата, че това е опасно както за хората наоколо, така и за самите помияри, случаят не получи развитие.

Сериен грабител на възрастни жени залови полицията. Само за два месеца 35-годишният бивш футболист Цветомир Ш. ограбил златните накити на четири жени. Оказа се, че към грабежите го подтикнала зависимостта му от хазарта.

Изгоря напълно колата на председателя на младежката организация на БСП Венцислав Конов. Извършител не бе разкрит и задържан.

Пътен инцидент с кмета Димитър Стойков разбуни духовете през лятото. 17-годишен велосипедист се блъсна в служебния джип, шофиран от градоначалника. Инцидентът стана повод опозицията в местния парламент да поиска оставката на кмета. На обща пресконференция с проф. д-р Стойков обаче пострадалият тийнейджър обясни, че сам е причинил произшествието, защото спирачките на колелото му не работели. След като размъти политическата утайка, случаят замря.

През 2012 година зачестиха сигналите за некоректни работодатели, които екслоатират работниците си и не им плащат дължимите заплати. Според засегнатите, българските власти толерират подобно поведение.

Септември се оказа много "горещ" за четирима плевенчани. На 10-тия ден от него в Плевен пристигна премиерът Бойко Борисов. Датата обаче ще се запомни не с прерязаната лентичка на ул. "Гренадерска", а с откритата невзривена самоделка точно по време на посещението му. В същия ден на ул. "Димитър Константинов" от колата на местния бизнесмен Владимир Попов изпадна взривно устройство, направено от три шашки тротил. Оказа се, че бомбата е заложена заради неуредени финансови отношения. Няколко дена след това по подозрение, че са замесени в атентата, в ареста попаднаха плевенчаните Илко Илиев, Даниел Ламбиев, Методи Петков и Милан Станков. Близо три месеца по-късно трима от тях бяха освободени от ареста, а с постоянна мярка остана само Илиев. Обвинението срещу четиримата е за изнудване. По случая бяха задържани още четирима души, а развръзката на процеса предстои.

Развръзка все още няма обаче по най-скандалния случай през годината - със заловените французи-парашутисти, кацнали посред нощ на нива в Коиловци. В нощта срещу 16-ти октомври двамата братя Слави и Васко Цоневи и техният приятел - полицаят Румен Цветанов, решават да наобиколят нива с люцерна, за да проверят дали в района не се навъртат отново крадливите цигани от с. Мечка. На мястото обаче се сбъскват с петима непознати, които се опитват да ги прегазят с черен джип. Последвала ръкопашна схватка и за да я прекрати, полицаят стреля с пистолета си във въздуха. Нападателите продължили да налитат и той бил принуден да насочи оръжието към краката на двама от тях. Изстрелите му се оказват точни. Двама от непознатите успели да избягат. Останалите трима са откарани в плевенската болница, а след няколко дни са изведени по мистериозен начин от страната.

Случаят се оказа най-голямата тайна в държавата. В продължение на месеци нито една институция не пожела да разкрие истината за него. Вътрешният министър Цветан Цветанов разсмя цяла България като обяви, че непознатите били френски туристи, любители на екстремните спортове. Двама от тях скочили от голяма височина с парашут-тандем, а други трима техни сънародници ги чакали на уреченото място с кола, наета от рент а кар. Българите научиха за какво става дума от френски медии, които разкриха, че мистериозните чужденци били френски разузнавачи на тайна мисия, които след като претърпели позорен разгром от коиловчани, вече са уволнени от тайните служби.

 

Поля Томова

bgsever.info

 

(Заглавието е на редакцията)

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 5065 |13.12.2012 Сигнал за бомба опразни Съдебните палати в София и Варна . 3| 5152 |26.11.2012 Още трима мними бомбаджии бяха заловени . 37| 7630 |18.11.2012 Й. Соколов: Плевенското лоби на Марковска е проработило . 6| 8154 |23.10.2012 Познат бомбаджия арестуван за взрива на кола, близо до Б. Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads