Реклама / Ads
28| 5422 |21.10.2011 НОВИНИ

Плевнелиев - 35 до 45%, Калфин - 27-33%, Кунева - 11-17%

.
Кандидатът на ГЕРБ е безспорният фаворит; кметовете на ГЕРБ и БСП в съотношение 2:1; нищо чудно Витков да вземе повече от очакваното...
 

Tри дни преди президентските и кметските избори социолози направиха окончателните си прогнози за изхода от двата вота в "24 часа".


Юлий Павлов, Център за анализи и маркетинг: Кандидатът на ГЕРБ е безспорният фаворит

1. Очаквам на I тур да гласуват между 3,2 и 3,6 млн. Плевнелиев ще спечели 40-45% от гласувалите на I тур, Калфин - 28-33%, а Меглена Кунева 12-17%. Най-вероятно ще има балотаж, в който Плевнелиев ще спечели срещу Калфин.

2. Не очаквам изненади. На тези избори ще гласуват основно твърдите избиратели на партиите. Техният вот е ясен и няма какво да го промени.

3. В СофияЙорданка Фандъкова води убедително и има 50:50 шанс да спечели от I тур с резултат около 50% от гласувалите. Ако се стигне до балотаж, срещу нея ще е Георги Кадиев, но победата ще е за Фандъкова.

В ПловдивСлавчо Атанасов води с малка преднина пред Иван Тотев. Тук балотажът между двамата е почти сигурен. Шансовете на Атанасов да го спечели са малко по-добри.

Във Варна Кирил Йорданов този път се явява като кандидат на ГЕРБ и към неговите лични симпатизанти се прибавят и тези на ГЕРБ. Така че е много възможно той да бъде избран още на I тур.

Мисля, че в Бургас са доволни от начина, по който се управлява градът им. Димитър Николов има реални шансове да бъде преизбран още на I тур.

Поначало кметският вот е най-мажоритарният от всички видове избори у нас и вероятността градоначалниците, които добре са си вършили работата, да бъдат преизбрани е много голяма.

 

Мира Радева, Институт за социални и маркетингови изследвания МБМД: До урните може да отидат и 3,8 млн. българи

1. Трите най-силни кандидатури бяха ясни още от началото на лятото, когато Меглена Кунева първа обяви своята. През летните месеци тя изпреварваше потенциалния кандидат на БСП. Но с обявяването на конкурентите й от ГЕРБ и БСП Кунева остава на 3-а позиция и до момента.

Трите водещи двойки и тяхното подреждане изглеждат доста стабилно. Очаквам първото място да заеме Росен Плевнелиев с резултат от 41-43% от гласувалите.

Втори ще е Ивайло Калфин с резултат 28-29% от гласувалите, а Меглена Кунева е трета с 16-17 на сто.

2. Изненади може да очакваме от скъсяване на дистанцията между първия и втория. Това може да се случи, ако избирателите на ГЕРБ не отидат да подкрепят своите избраници, така както декларират в социологическите изследвания.

Друга изненада за мен ще е, ако в изборите участват по-голям брой колебаещи се избиратели, които евентуално може да разпръснат вот към т.нар. малки кандидати с по-слаби позиции. Една такава значима в политически план изненада би била, ако традиционно силни политически кандидатури като дясната на Румен Христов или като Волен Сидеров на "Атака" бъдат изпреварени от алтернативни кандидатури като Светльо Витков. Това обаче зависи изцяло от участието на различните групи избиратели.

Като цяло очакваме около 3,4-3,5 млн. избиратели да отидат до урните - активност, близка до тази на местни избори. Допускаме обаче избирателната активност при по-висок интерес да достигне и до 3,8 млн. избиратели, което би било с 1 млн. повече в сравнение с вотовете за президент през 2001 и 2006 г.

3. Сред големите градове като че ли само в София ще имаме относително стабилна и ясна позиция на Йорданка Фандъкова. Тя има шансове да се пребори за кметския пост още на първи тур, но не категорични. Ако се наложи втори тур, ще се състезава с Георги Кадиев, който убедително заема второто място. Прошко Прошков няма потенциал да настигне Георги Кадиев, съотношението между тях е 2:1.

Интересна и оспорвана ще е битката във Варна и Пловдив. И на двете места дори на първи тур да водят кандидатите на ГЕРБ, могат да бъдат силно атакувани на втори. Дали ще надвие Иван Тотев в Пловдив и Кирил Йорданов във Варна, изобщо не е сигурно. Тотев, защото е изключително непопулярен, а Йорданов заради тежащия му 4-и мандат.

В другите градове картината е изключително шарена. Някъде, където се представят абсолютно нови кандидатури, хората ще хванат партийната бюлетина. На други места, където досегашните кметове са успешни, хората ще ги подкрепят. В трети градове предстои оспорвана битка, която ще се реши на втори тур.

Според мен резултатът от тези избори ще даде хляб за политически и журналистически коментари месеци наред. По-интересно е как те ще преформулират политическия дневен ред на страната.

 

Васил Тончев, “Сова Харис”: Кметовете на ГЕРБ и БСП в съотношение 2:1

1. Между колегите в общността няма спор, че ще има II тур. На балотажа Плевнелиев ще влезе с най-висок резултат и ще трябва да се бори с Калфин. Съотношението между гласовете за Плевнелиев, Калфин и Кунева на I тур ще е 3:2:1.

Разликата в подкрепата за Плевнелиев и Калфин е чувствителна, което предполага, че на втория тур Плевнелиев също ще бъде фаворит.

2. Като отчитаме всички фактори, не е изключена вероятността нещата на втория тур да се обърнат в полза на Калфин. Имам предвид намесата на ДПС, евентуално по-ниска активност в някои големи градове. Например, ако в София г-жа Фандъкова спечели още на първи тур, което е възможно, на втори е нормално активността да бъде по-ниска, вследствие на което подкрепата за кандидата на ГЕРБ да намалее. Такава тенденция може да се получи и в други големи градове.

3. Двете големи партии в България - БСП и ГЕРБ, ще доминират и на общинските избори. В областните градове очаквам съотношението за кметовете да бъде 2:1 в полза на ГЕРБ. Тоест ГЕРБ вероятно ще спечели 15-16 кметски места, а БСП - от порядъка на 8-10. Всъщност едно място ще спечели ДПС - в Кърджали. Пробив е възможен единствено от няколко бивши и настоящи сини кметове в Кюстендил, Плевен, Монтана и Пазарджик. Предполагам, че най-малко един-двама от тях ще успеят да запазят поста си.

Двете големи партии ще доминират и в общинските съвети - съотношението там ще е 3:2 в полза на ГЕРБ.

 

Юрий Асланов, “Афис”: Нищо чудно Витков да вземе повече от очакваното

1. Битката не може да приключи на 23 октомври, ще има II тур. Съвършено ясно е и кои са на балотажа: Плевнелиев и Калфин. Но през последния месец резултатите им се сближават.

Ако това продължи до деня на изборите, може да финишират с почти равни резултати не изключвам и да си сменят местата. Но ако тази динамика е спряла, би трябвало Плевнелиев да стартира от първа позиция на балотажа, а Калфин - от втора. Според мен обаче дистанцията между двамата ще е малка и преодолима. Ще зависи от преразпределението на гласовете на отпадналите кандидати и, разбира се, от гласовете на една от партиите, която няма кандидат - ДПС.

2. Изненадата ще е, ако на I тур Плевнелиев и Калфин си разменят местата. Възможни са малки изненади в зоната между 3-о и 5-о място - например Светослав Витков може да получи по-висок резултат, отколкото очакваме. Но първата тройка ще си остане тройка, а първата двойка - двойка. Ако има големи изненади, те ще са на балотажа.

3. В България досега местните избори са били печелени от управляващата партия, но невинаги общественото мнение е признавало този резултат за валиден.

Така стана през 1999 г., когато ги спечели СДС, но общественото мнение призна за победител БСП, защото спечели кметския избор в по-големите градове.

На местния вот през 2007 г. БСП спечели най-голям брой общински съветници и кметове. Но общественото мнение призна за победител Бойко Борисов, защото той спечели кметския избор в много големи градове. В този смисъл и сега вероятно местните избори ще бъдат спечелени от управляващата партия.

 

Лидия Йорданова, НЦИОМ: 10% повече от 2006 г. гласуват за президент в неделя

Прогнозата на НЦИОМ се базира на официално обявените от ГРАО избирателни списъци към 21 юни 2011 г., според които имащите право да гласуват на президентските избори български граждани са 6 933 748. Прогнозата на НЦИОМ се отнася до очакваната активност, която ще бъде регистрирана от ЦИК в края на изборния ден.

Очакваната от НЦИОМ изборна активност на 23 октомври за президентските избори е в рамките на 50-55%. Това означава, че активността на I тур ще надхвърли с около 10% регистрираната от ЦИК активност на президентския вот през 2006 г.

В рамките на очакваната активност резултати за основните кандидати биха се вместили в следните интервали:

Росен Плевнелиевби получил между 35% и 39%от вота на участвалите в изборите, Ивайло Калфин- между 27% и 31%, Меглена Кунева - между 11% и 13%, Волен Сидеров - 5-6%, Румен Христов - 3,5% - 4,5%.

Останалите кандидатибиха спечелили общо между 7% и 18% от вота на гласувалите.

Настоящата прогноза е изготвена на 20 октомври 2011 г. и не отчита ефекта от събития, които може да настъпят до края на кампанията или в самия изборен ден. Екипът на НЦИОМ намира за нужно да уточни, че при работата си на терен по време на изборната кампания не регистрира ръст на отказите за участие в изследвания от страна на респондентите. (24 часа)

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 6841 |18.10.2011 Обвинението: От Плевнелиев не е искан подкуп . 39| 5542 |18.10.2011 Плевнелиев поиска Made in Bulgaria да стане символ на качество . 88| 6173 |16.10.2011 Плевнелиев: Уморен съм от злобата и мътната вода в кампанията . 99| 11593 |15.10.2011 Данаилов засенчи Калфин и си тръгна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads