Реклама / Ads
14| 4330 |09.12.2014 НОВИНИ

Плевнелиев: Българските ученици са все по-неграмотни

.
Президентът Росен Плевнелиев Източник: Булфото
„От векове писаното слово определя съдбата на нашия народ. Българската книга е създавана и оцелявала през годините, давала е надежда на нашите прадеди. Докато я има нея, ще ни има и нас".
 
Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев, който откри днес 42-ото издание на Софийския международен панаир на книгата. Събитието ще се проведе от 9 до 14 декември в Националния дворец на културата.

Според президента, възстановяването на интереса към книгата е немислимо без осигуряване на адекватно финансиране и осъвременяване на фондовете на традиционните културни институции като библиотеките и читалищата. „Длъжни сме да пренесем тези най-български институции в 21-и век и да създадем всички предпоставки те да заемат своето заслужено място на духовен център", призова държавният глава.

Росен Плевнелиев припомни, че все по-често българските ученици изостават в международните изследвания за грамотност и призова учители, родители, издатели и творци, да обединят усилията си в подкрепа на инициативите, насърчаващи четенето. „Образованието и културата са онези фактори, които носят прогрес и благоденствие на всяко общество и затова не бива да си затваряме очите за негативните тенденции", посочи държавният глава.

Президентът Плевнелиев обеща, че ще продължи да подкрепя събития, популяризиращи българската култура и стимулиращи четеното. „Инициативата „Чети с мен", на която имам честта да бъда инициатор и патрон, е едно добро начало, но е далеч недостатъчна, за да преобърне негативната тенденция", посочи държавният глава. Според президента има нужда от широка обществена дискусия за насърчаване на интереса към културните прояви в България.

Росен Плевнелиев отбеляза, че международното участие за поредна година е доказателство за успеха и значимостта на Панаира и благодари на организаторите на събитието от Асоциация „Българска книга". „Тук съм не само като държавен глава, но и като почитател на хубавата книга", заяви още президентът Плевнелиев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4048 |05.12.2014 Плевнелиев: Нито един акт на добрина не е пропилян . 17| 4145 |04.12.2014 Плевнелиев: Питайте колко ще струва Южен поток, ако не е по правилата . 22| 4092 |03.12.2014 Плевнелиев: ЕК трябва да е водеща за бъдещето на „Южен поток” . 17| 4365 |02.12.2014 Плевнелиев: Нямаме договор за приходите на „Южен поток”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads