Реклама / Ads
7| 4931 |27.02.2015 НОВИНИ

Плевнелиев:Домът на главния прокурор на Украйна е като на Калигула

.
Росен Плевнелиев
Символът на Европа са върховенството на закона и институциите, които го защитават. Ако загубим това, губим бъдещето си. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в изказване на конференция, организирана в Центъра за европейски политически изследвания в Брюксел, цитиран от БТА.
 

 Той посочи, че кризите, където и да било, се коренят в пренебрегването на върховенството на закона. Не трябва да чакаме кризите да се появят на телевизионните екрани, за да действаме, тогава вече сме закъснели, добави президентът. Плевнелиев даде положителни примери с Румъния и Полша, отбелязващи напредък в своето развитие, благодарение на приложението на правилата на ЕС. Той отбеляза, че наскоро е посетил новоизбрания си румънски колега в Букурещ на фона на еуфорична вълна в страната, показала, че институциите могат да доведат до промяна.

 

Преди две години имаше институционална криза в Румъния, сега страната е на правия път, коментира Плевнелиев. Той съпостави Полша и Украйна - две държави, избрали напълно противоположни пътища след края на комунистическите режими и разпада на СССР. По неговите думи днес Полша е пет пъти по-богата, в сравнение със състоянието си преди 25 години. Украйна, избрала надмощието на олигарсите, днес е в криза и обедняла още повече. Много бях впечатлен от картината с напускането на президента Виктор Янукович от Украйна. Не от друго, а от вида на дома на главния прокурор - като на римски император, като на Калигула, заяви президентът.

 

Той отбеляза, че наскоро у нас имаше криза, предизвикана от поставянето на олигарх начело на службата за национална сигурност. Имаше продължителни протести на гражданското общество, посочи президентът. По неговите думи хората у нас не са изгубили очакването силните институции да доведат до промяна. Силните институции са ключът на промяната. В моята страна цар стана премиер, даде обещания, но такъв подход подкопава институциите, гарантиращи стабилността, коментира президентът. Мирът не може да съществува без човешки права и върховенство на закона. ЕС е на първо място проект за мир - не просто като липса на война, но за човешки права, за върховенств на закона, посочи в изказването си президентът Плевнелиев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 50| 8476 |27.02.2015 Френският посланик: Прокурор Бецова каква ябълка е? . 40| 10860 |22.02.2015 Ген. Атанасов категоричен: Главният секретар Лазаров е аут . 3| 5869 |19.02.2015 Адвокат на Йоско нарече прокурор кретен . 10| 10133 |18.02.2015 Прокурор и поръчкови медии пуснаха лъжа за "Килърите"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads