Реклама / Ads
7| 4372 |17.06.2016 НОВИНИ

Плевнелиев: Границите имат символичен характер, а бариерите за общуване между хората изчезнаха

.
Росен Плевнелиев
Приятелството и сътрудничеството между държавите е единственият път към мир в Европа и те водят до резултати, видими за всички нас днес. Това заяви президентът Росен Плевнелиев по време на честване на двадесет и петата годишнина от подписването на договора за добросъседство и приятелски отношения между Германия и Полша.
 

В Дома на Европа в София държавният глава определи стъпката към добросъседство като изключително значимо европейско постижение, съобщиха от прессекретариата на президента.

 

„Полша и Германия промениха не само себе си, но и Европа за добро. Днес те са стълбове на Европейския съюз и НАТО“, заяви президентът и отправи благодарност към двете европейски държави за примера, който са дали на континента.

 

Росен Плевнелиев отбеляза, че помирението на Европа е намерило реализация и е донесло положителни резултати за европейците. „Днес границите имат символичен характер, а бариерите за общуване между хората изчезнаха“, заяви държавният глава.

 

Президентът предупреди, че постиженията на Обединена Европа трябва да бъдат ценени, а за съхраняването им трябва да се работи непрестанно. „Всичко, което постигнахме, може да бъде изгубено. Мирът и демокрацията не са еднократно постижение, те са израз на ежедневни усилия за укрепване на най-важните ни ценности – демокрацията, правата на човека, върховенството на закона“, каза още Росен Плевнелиев.

 

Президентът изтъкна постиженията на България като важен партньор в Европейския съюз. „България постигна много, извървя дълъг път и научи важни уроци. Днес тя е част от решението на всички европейски проблеми и желае да работи с всички партньори за мирна и просперираща Европа“, категоричен беше държавният глава.

 

Росен Плевнелиев отбеляза значимия принос на страната ни за създаването на атмосфера на сътрудничество в региона и изрази готовността си България да продължи да работи за установяване на партньорски отношения на Балканите. „Ние зададохме свързаността, помирението и сътрудничеството като ключови приоритети на Балканите. Подписахме договори за добросъседство с Гърция, Румъния и Турция. Подадохме ръка и на Сърбия и Македония за подписване на такива договори и сме сигурни, че скоро те ще бъдат факт“, заяви президентът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 4132 |15.06.2016 Плевнелиев: Няма да забравим румънски войници, които загинаха за Освобождението на България . 13| 4406 |13.06.2016 Плевнелиев: Безразличието към истината за комунистическия режим може да доведе до повторение на историята . 28| 4670 |10.06.2016 Плевнелиев: България ще подкрепя Косово по пътя към стабилност и просперитет . 17| 4774 |08.06.2016 Плевнелиев: Кремъл подкопава доверието в ЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads