Вторник, 17 Октомври 2017, 10:51
Frognews
7| 3003 |18.05.2016

Плевнелиев: Ценностите са в опасност заради популисти!

.
Росен Плевнелиев
Президентът Росен Плевнелиев заяви, че ценностите на обединена Европа са поставени под въпрос от популистки и националистически партии, които използват страха на хората от повишената нестабилност.
Не можем да си позволим да чакаме, да отлагаме или да прехвърляме проблемите на следващото поколение, каза още държавният глава пред участниците в 126-та сесия на Комитета на министрите на Съвета на Европа, която се провежда в София под председателството на министъра на външните работи Даниел Митов.

Сесията е заключителна за българското председателство на Комитета на министрите на СЕ, което ще бъде поето от Естония, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

"Историята ни учи, че когато е трудно и тежко, трябва да се носи отговорност, трябва да се взимат решения. Днес Европа трябва да намери адекватен отговор на рекордния брой кризи и извънредна нестабилност, на които сме свидетели. Имаме необходимите инструменти, необходима е воля и кураж за действие“, обърна се президентът Плевнелиев към участниците от 47-те страни членки на Съвета на Европа.

Държавният глава посочи, че България пое председателството на Комитета на министрите на СЕ в труден момент на засилване на противопоставянето в Европа и на все по-несигурна и непредсказуема международна среда.

"Дадохме си сметка, че най-важното за всички нас е да потвърдим своите общи ценности, да застанем твърдо зад принципите на демокрацията, върховенството на закона и правата на човека", каза президентът.

Росен Плевнелиев подчерта, че приетата в София през октомври 2015 г. Декларация за принципите на европейското единство и сътрудничество от Постоянния комитет на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа е от изключителна важност за бъдещето на Европа. "Поставихме началото. Сега е важно да продължим да работим за свикването на Среща на върха на държавните и правителствени ръководители на Съвета на Европа, на която страните членки да препотвърдят на най-високо държавно равнище принципите и ценностите  на обединена, демократична и мирна Европа", апелира българският президент.

Росен Плевнелиев определи като успешно и ползотворно за Европа българското председателството на Комитета на министрите. Бяха изпълнени заложените в програмата на председателството приоритети в областта на защитата на правата на детето и уязвимите групи и разширяване на достъпа до култура на младите хора. България беше домакин на Конференцията на високо равнище на Съвета на Европа за правата на децата, която се проведе през април т.г. в София под патронажа на държавния глава.
 
"Успехът ни в защитата на техните права зависи от готовността ни решително да се изправим и решим проблеми като продължаващите конфликти по света, маргинализацията на групи в обществата ни, бедността и социалното изключване, младежката безработица", подчерта още президентът Плевнелиев.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. „Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата 0| 123 |17.10.2017 . Роми с колове пребиха жестоко трима горски край Стряма 0| 219 |17.10.2017 . На извънредно заседание парламентът ще разгледа промени в ГПК 0| 250 |17.10.2017 . Посланик Ким Ин-ньон плаши: Всеки момент може да избухне ядрена война 0| 601 |17.10.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах