Реклама / Ads
7| 4227 |18.05.2016 НОВИНИ

Плевнелиев: Ценностите са в опасност заради популисти!

.
Росен Плевнелиев
Президентът Росен Плевнелиев заяви, че ценностите на обединена Европа са поставени под въпрос от популистки и националистически партии, които използват страха на хората от повишената нестабилност.
 
Не можем да си позволим да чакаме, да отлагаме или да прехвърляме проблемите на следващото поколение, каза още държавният глава пред участниците в 126-та сесия на Комитета на министрите на Съвета на Европа, която се провежда в София под председателството на министъра на външните работи Даниел Митов.

Сесията е заключителна за българското председателство на Комитета на министрите на СЕ, което ще бъде поето от Естония, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

"Историята ни учи, че когато е трудно и тежко, трябва да се носи отговорност, трябва да се взимат решения. Днес Европа трябва да намери адекватен отговор на рекордния брой кризи и извънредна нестабилност, на които сме свидетели. Имаме необходимите инструменти, необходима е воля и кураж за действие“, обърна се президентът Плевнелиев към участниците от 47-те страни членки на Съвета на Европа.

Държавният глава посочи, че България пое председателството на Комитета на министрите на СЕ в труден момент на засилване на противопоставянето в Европа и на все по-несигурна и непредсказуема международна среда.

"Дадохме си сметка, че най-важното за всички нас е да потвърдим своите общи ценности, да застанем твърдо зад принципите на демокрацията, върховенството на закона и правата на човека", каза президентът.

Росен Плевнелиев подчерта, че приетата в София през октомври 2015 г. Декларация за принципите на европейското единство и сътрудничество от Постоянния комитет на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа е от изключителна важност за бъдещето на Европа. "Поставихме началото. Сега е важно да продължим да работим за свикването на Среща на върха на държавните и правителствени ръководители на Съвета на Европа, на която страните членки да препотвърдят на най-високо държавно равнище принципите и ценностите  на обединена, демократична и мирна Европа", апелира българският президент.

Росен Плевнелиев определи като успешно и ползотворно за Европа българското председателството на Комитета на министрите. Бяха изпълнени заложените в програмата на председателството приоритети в областта на защитата на правата на детето и уязвимите групи и разширяване на достъпа до култура на младите хора. България беше домакин на Конференцията на високо равнище на Съвета на Европа за правата на децата, която се проведе през април т.г. в София под патронажа на държавния глава.
 
"Успехът ни в защитата на техните права зависи от готовността ни решително да се изправим и решим проблеми като продължаващите конфликти по света, маргинализацията на групи в обществата ни, бедността и социалното изключване, младежката безработица", подчерта още президентът Плевнелиев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4084 |14.05.2016 Европол: Има опасност от атентати по време на Евро 2016 . 1| 4053 |12.05.2016 Шофьор загина при удар в насрещното, дете е с опасност за живота . 1| 5005 |06.05.2016 Жена с опасност за живота след катастрофа с ТИР . 13| 12603 |26.04.2016 Мика Зайкова за Фрог: Надвиснала е опасност над частните пенсионни фондове

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads